“Com pot ser patrimoni cultural una activitat cruel?”. Amb aquesta pregunta es resumeix la Iniciativa Legislativa Popular que comença a fer camí al Congrés dels Diputats per derogar la llei que blinda la tauromàquia com a patrimoni cultural. L’han impulsada un grup d’entitats i activistes animalistes, que han registrat 715.606 firmes a la cambra baixa per tramitar la proposició de llei. És la xifra més alta assolida per una ILP en tota la història. “En democràcia la cultura es tria, no s’imposa”, ha defensat Marta Esteban, presidenta de la comissió promotora, que ha subratllat la urgència que “es deixi de torturar més de 20.000 animals”. “La societat avança, la ciència avança i la ciutadania exigeix un millor tracte cap als animals”, ha afegit Esteban, que ha reivindicat el “dret a viure en una societat lliure de violència i d’espectacles violents amb els animals”. Ara la Junta Electoral Central haurà de validar totes les signatures i, posteriorment, el ple del Congrés decidirà si accepta tramitar la iniciativa: és el que es diu presa en consideració, suposa el primer examen parlamentari i requerirà el suport del PSOE.

 

I aquí és on els impulsors de la ILP han dirigit les seves exigències. “Cap govern que es digui progressista es pot quedar enrere en aquest avenç cap a un país més lliure, més ètic, més europeu i més respectuós amb els nostres companys de planeta”, ha proclamat Marta Esteban. Els promotors confien que els socialistes partidaris d’aquesta llei “siguin més” que no pas els detractors, i esperen que la direcció del PSOE “tingui en compte que això és un avenç claríssim en drets”. “Això no passa enlloc d’Europa, a cap país civilitzat, i un partit progressista ha d’escoltar aquestes 715.000 signatures, fer aquest pas i tenir aquesta valentia. Hi comptem i esperem que no ens defraudin”, ha reblat.

Les entitats impulsores de la ILP han registrat aquest matí les firmes al Congrés i han celebrat la fita a la Carrera de San Jerónimo. Un centenar d’activistes s’hi han concentrat amb crits de “No és la meva cultura”, lema de la ILP des que es va gestar. “N’hem fet una de grossa”, reconeixia una de les promotores a una de les seves companyes. A l’acte han acudit la diputada d’ERC Etna Estrems, la diputada de Junts Pilar Calvo, la secretària general de Podemos, Ione Belarra, i els diputats de Sumar Jorge Pueyo, Tesh Sidi i Nahuel Rodríguez. No hi havia ningú del PSOE.

La “llibertat de triar” de les comunitats autònomes, els diners públics i els drets de la infantesa

Un dels principals motius per impulsar aquesta ILP és que les comunitats autònomes “han de tenir llibertat a l’hora de decidir sobre la tauromàquia”. Ara mateix, els parlaments autonòmics “no poden regular-les ni prohibir-les si així ho desitgen”, cosa que va portar el Tribunal Constitucional a tombar la llei catalana que prohibia les curses de braus al·legant que el Parlament no hi tenia competències. “Les comunitats autònomes tenen competències sobre sanitat i sobre educació, i no tenen competència per decidir si volen curses de braus o no. Això és just?”, s’ha demanat Marta Esteban, que també ha posat quatre xifres a sobre de la taula. D’una banda, segons les enquestes de la Fundació BBVA, vuit de cada deu espanyols rebutja l’ús d’animals per a curses de braus. D’altra banda, segons una enquesta de Statista del 2023, el 42% dels votants del PP i el 39% dels de Vox no es van mostrar favorables a la tauromàquia i només el 5,2% dels del PSOE s’hi van mostrar partidaris. “Doneu-los llibertat de vot, deixeu que la gent expressi el que realment sent”, ha demanat de cara a la votació a la cambra baixa.

La presidenta de la comissió promotora també ha apel·lat als drets de la infantesa, ja que, en ser patrimoni cultural, la tauromàquia “es promou entre els nens i el jovent”, cosa que “contravé” les indicacions del Comitè dels Drets del Nen de l’ONU, que ha instat Espanya a “protegir la infantesa de la violència física i mental de la tauromàquia”. “Avui dia a Espanya els nens poden presenciar com es tortura un animal fins a la mort, fins i tot com aquest animal pot matar el torero davant dels seus ulls, i poden aprendre com torturar els animals ells mateixos en escoles taurines, que són per tot Espanya subvencionades amb diners públics”, ha lamentat Esteban.

Més arguments. Els promotors de la ILP recel·len dels diners públics que van a la tauromàquia. “Si no fos per les subvencions públiques, la tauromàquia hauria desaparegut fa moltíssim temps, però s’està mantenint artificialment a còpia d’insuflar-li una quantitat de diners brutal”, ha denunciat Marta Esteban. Així, els últims tres anys, la Comunitat de Madrid li ha dedicat vint milions d’euros. “Volen fer festejos amb diners públics, regalar moltes entrades i que sembli que hi ha una demanda que no existeix”, ha esgrimit. I ha recordat que, segons les estadístiques culturals, el 2020 un 1,9% dels espanyols assistia a curses de braus.

ERC reclama “valentia” al PSOE perquè faci “el que la societat li està demanant”

Des d’ERC, la diputada Etna Estrems estava present al lliurament de les signatures i ha reconegut davant dels mitjans de comunicació que l’expectativa sobre el futur de la ILP “té molt a veure amb la valentia del PSOE”. “Sabem que són els únics que poden tirar endavant que aquesta derogació sigui una realitat”, ha afegit. I ha enviat un missatge als socialistes: “Demanem valentia al PSOE perquè realment faci el que la societat li està demanant. Cal escoltar la ciutadania i fer-li cas perquè sigui llei”. Tanmateix, el primer pas de la ILP al Congrés ha estat en absència del PSOE: “És sorprenent que no hi hagi absolutament ningú del PSOE. Sabem perfectament que hi ha gent dins del PSOE que està en contra de la tauromàquia i no els hauria costat gens tenir algú representant aquesta part del seu espai polític”.

Si d’aquí a uns mesos el Congrés dona llum verda a la llei, això obrirà la porta que el Parlament de Catalunya torni a fer el pas. “També dependrà del PSOE per desgràcia i a molta pena meva. Però nosaltres farem tota la pressió que sigui possible perquè això sigui una realitat”, ha verbalitzat Etna Estrems. I, preguntada sobre les diferències entre el PSC i el PSOE en aquesta qüestió, ha estat clara: “El PSC a Catalunya ara mateix és una sucursal del PSOE”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!