La darrera vinyeta d'El Mundo és un altre exemple reiterat de la constant comparació entre nazisme i independentisme que es propaga des d'una part rellevant dels mitjans de comunicació espanyols. En aquest cas, la firma és de Gallego & Rey, el duet de dibuixants format per José María Gallego i Julio Rey que avui s'han volgut solidaritzar "amb Javier Cercas", tal com ells mateixos han escrit al costat de les dues il·lustracions.

En la primera vinyeta es veu el rostre del dictador Adolf Hitler en primer pla i una part del seu serrell tan característic. En la segona, amplien la imatge i s'observa com el famós serrell forma part del dibuix d'una enorme estelada que Hitler porta al cap com si es tractés d'un barret. La inspiració de les il·lustracions i la solidaritat cap a Cercas d'aquests dibuixants arriba després de les polèmiques declaracions de l'escriptor al programa FAQS de TV3. Cercas està convençut que "la majoria dels catalans són esclaus si són independentistes" i que "el rei Joan Carles ha salvat Espanya d'una dictadura colpista". 

Gallego Rey TUIT

Vinyeta de Gallego & Rey publicada aquest divendres 16 d'abril al diari 'El Mundo'

El primer a denunciar públicament aquesta sàtira ha estat el president Quim Torra: "Com a president de Catalunya em repugna que es vulgui comparar l’independentisme, que aspira democràticament a la llibertat de Catalunya, al feixisme; que s’escarneixi la memòria de milers de catalans independentistes i antifranquistes morts per les dictadures feixistes". També s'hi ha pronunciat l'Associació Catalana d'Amics d'Israel: "Atès que l’acudit es fa en defensa del sr. Cercas, li demanem que rebutgi sense matisos aquesta banalització. Què tal amb un 'no en nom meu', Sr. Cercas?".

Quim Torra Nazisme TUIT

Tuit del president Quim Torra

ACAI Nazisme TUIT

Tuit de l'Associació Catalana d'Amics d'Israel

Aquests dos dibuixants treballen per al diari El Mundo des de l'any 1996. Anteriorment, també havien passat pel Diario 16 o El País i han col·laborat en diferents mitjans com l'edició espanyola de Paris Match, el Jueves o la Cadena Ser, entre d'altres. Sempre s'han definit com uns il·lustradors que publiquen dibuixos polítics per "qüestionar les actituds" d'aquests.

Cercas, que està de promoció del seu darrer llibre, Independencia, ha aconseguit que es parli d'ell, però sobretot de les seves idees. El darrer a criticar-lo ha estat l'escriptor Suso de Toro: "Recolzen unànimes les declaracions, postura i ideologia de Cercas tots els mitjans de comunicació i intel·lectuals espanyols que van callar o van animar quan van colpejar i van jutjar catalans . A els i les altres ens queda Twitter".