Declaracions amb sorpresa. Els dos agents de la policia espanyola que van resultar ferits en els aldarulls de plaça Urquinaona el 2019 han declarat com a testimonis davant del magistrat de Tsunami, Manuel García-Castellón, aquest dimarts. Són acusació particular contra els 10 encausats per terrorisme de Tsunami, malgrat que es desconeix qui va ferir-los, i han relatat que les seves greus ferides els han provocat la jubilació anticipada i s'han emocionat. El magistrat de l'Audiència Nacional ha permès que un dels agents, amb el TIP 91.464, no contestés quan l'advocat defensor, Benet Salellas, li ha preguntat si és investigat en dos jutjats de Barcelona per vexar manifestants l'1-O, segons han informat fonts judicials. Li ha fet prevaldre la seva condició d'investigat en una altra causa, segons ha aclarit l'advocat de l'agent, Josep Maria Fuster-Fabra, que s'ha enfadat força, mentre el fiscal ha demanat informació dels dos casos. Un testimoni sempre ha de contestar a totes les preguntes en un interrogatori judicial, mentre un investigat pot escollir a quina part respon.

L'agent de la policia espanyola és investigat per suposades vexacions a la Paula i també al Guillem, detinguts en protestes contra la sentència del Suprem als líders independentistes a Via Laietana, el 2019. El policia ha admès que va detenir persones a Via Laietana abans de ser greument ferit, i no ha volgut respondre si és investigat en dos jutjats de Barcelona. “Li agraeixo com a català el que van fer per a nosaltres”, ha afirmat Fuster-Fabra als dos agents quan han acabat la declaració.

Onze encausats contra la seva persecució

La declaració dels dos agents de la policia espanyola es produeix el mateix dia que onze dels 12 encausats per terrorisme de Tsunami Democràtic han fet públic un comunicat conjunt en el qual denuncien aquesta persecució del dret de manifestació per part de la justícia espanyola. El 12 encausat és un italià que el jutge García-Castellón ha reclamat localitzar i que se l'acusa d'ajudar econòmicament a la plataforma anònima.

El manifest dels encausats de Tsunami és una resposta al jutge de l'Audiència Nacional, que aquest dilluns els ha citat a declarar com a investigats el pròxim  22 de maig. El magistrat García-Castellón els permet declarar des d'un jutjat de Barcelona per no haver d'anar a l'Audiència Nacional a Madrid. Això no obstant, hi ha investigats que van marxar a Suïssa quan van ser imputats per terrorisme el novembre de 2023 i ho van fer públic recentment. Marina Roig, advocada de Marta Molina, ha avançat a ElNacioanal.cat que ella sí que es presentarà a la declaració.

Víctimes de terrorisme

En sortir de la declaració, els dos agents, acompanyats per l’advocat Fuster-Fabra, han assegurat  que “van témer per la seva vida” i que “es consideren víctimes de terrorisme” quan van ser ferits el 18 d’octubre de 2019, en els aldarulls de Via Laietana, en el context de les contra la sentència del Procés.

policies acusació cas Tsunami / Europa Press
Un dels policies ferits, que ha declarat aquest dimarts a l'Audiència Nacional i que és acusació en el cas Tsunami. / Europa Press

 

Segons Fuster-Fabra, un dels agents ha narrat que vivia a Catalunya i que va passar un "drama familiar" en fer-se pública la seva imatge, ja que els seus fills van patir assetjament escolar, van haver de "malvendre" la casa i canviar de domicili. En concret, l'advocat dels policies detalla que l'agent de policia espanyola amb TIP 91464 va rebre un impacte molt fort d'un objecte llançat pels manifestants que va colpejar sobre el costat dret del seu casc, caient a terra desplomat i perdent el coneixement per complet. I, l'agent de policia amb TIP 109440 (a la foto), trobant-se en el mateix lloc de Via Laietana, va rebre un fort impacte a la mà, mentre formava part de l'operatiu, i va patir una greu fractura oberta en el radi del seu braç dret amb desplaçament. Tots dos  han estat jubilats per les lesions patides.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!