Primeres conseqüències directes de l’informe de l’UCO que revela que Pedro Sánchez va autoritzar el 2020 la reunió privada entre José Luis Ábalos i Delcy Rodríguez a l’Aeroport de Barajas. El document recull una “captura de pantalla” d’un missatge en el qual l’aleshores ministre de Transports informava el president del govern espanyol que la vicepresidenta veneçolana es volia reunir amb ell “discretament”. D’acord amb aquest relat, Sánchez no va posar “objeccions” a aquesta trobada d’Ábalos amb Rodríguez i va respondre amb un concís “”. I, després de conèixer-se aquest informe, la resposta immediata d’Hazte Oír i Iustitia Europa, les acusacions populars del cas Koldo, ha sigut sol·licitar al jutge Ismael Moreno que citi a declarar el president espanyol com a testimoni. Ara el magistrat de l’Audiència Nacional haurà de decidir si ho accepta.

🔎 Les claus de l’informe de l’UCO que acorrala Ábalos pel cas Koldo

 

Ambdues associacions ultra consideren en una nota de premsa que Sánchez “ha d’aclarir la seva possible implicació o coneixement” sobre les accions de Koldo García i Víctor de Aldama en el que “s’ha qualificat d’esquema d’influència corruptora al si del govern espanyol” i volen que el líder socialista expliqui “per què el seu nom apareix en un informe en el qual es detallen moviments clau relacionats amb el rescat d’Air Europa” i quina “intervenció” van tenir figures com Aldama i Koldo. Hazte Oír i Iustitia Europa consideren que la declaració de Pedro Sánchez és “fonamental” per “aclarir el seu rol en aquest cas” i els “dubtes sobre la possible implicació del seu entorn proper, en particular, de Begoña Gómez”.

El seu escrit, de sis pàgines, argumenta que, veient les “relacions amb personatges centrals de la trama”, és “necessari i pertinent” que es prengui declaració a Pedro Sánchez a fi que pugui “aportar més informació sobre la possible influència que Koldo exercia al ministre de Transports i sobre la pressió de Koldo i Aldama en el rescat d’Air Europa”. Hazte Oír i Iustitia Europea esgrimeixen que l’informe de l’UCO “entén que es presenten indicis de la influència corruptora de Koldo i Aldama en el rescat d’Air Europa, havent-se autoritzat aquest pel Consell de Ministres presidit per Pedro Sánchez”.

 

També volen que testifiqui Nadia Calviño per “aportar llum” sobre les “influències en decisions governamentals”

A més, sol·liciten la declaració de l’exvicepresidenta i exministra d’Economia Nadia Calviño, que “hauria participat en reunions clau amb José Luis Ábalos i altres actors implicats en el cas”, perquè “aporti llum sobre els mecanismes que es van fer servir per influir en decisions governamentals, com el rescat financer d’Air Europa”. En l’escrit presentat davant de l’Audiència Nacional, argüeixen que l’informe de l’UCO relata que hi va haver una reunió entre l’exministra d’Economia i José Luis Ábalos i que després de l’esmentada trobada, Víctor de Aldama “informava Koldo que la ministra havia dit que «La setmana que ve ja està», semblant que «Tot ha servit»”. La conclusió de les acusacions populars és que “en l’esmentada reunió es va tractar el tema del rescat d’Air Europa i la situació hauria fructificat a favor de l’esmentada aerolínia, sent reeixits els plans dels integrants de la trama”.

Finalment, entre altres, Hazte Oír i Iustitia Europa també volen que se citi a declarar com a testimonis Leonardo Marcos González (exdirector de la Guàrdia Civil) perquè “pugui exposar les seves relacions amb Koldo García” i Javier Hidalgo (exconseller delegat de Globalia), que ja va ser citat a declarar, però “mai va ser preguntat ni va manifestar cap comentari” sobre el fet que la companyia Air Europa “pogués haver estat emprada com a sistema habitual de transport dels subjectes vinculats a la possible trama que s’investiga” i “no cobrava als implicats el cost del bitllet”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!