L'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT) ha decidit commemorar pel seu compte el segon aniversari dels atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils tot acusant l’Ajuntament de la capital catalana d’”anar per lliure” i considerar que l’acte d’homenatge oficial serà "més aviat polític". Paradoxalment, l’intent d’aquesta associació de despolititzar l’acte comptarà amb la presència de l'exdelegat del Govern a Catalunya Enric Millo i entitats espanyolistes com Societat Civil Catalana, Associació per la Tolerància i Impuls Ciutadà entre d’altres, a més de regidors i diputats de Ciutadans i Partit Popular.
Segons ha indicat el president de l'ACVOT, José Vargas, l’associació que representa se sent “oblidada” per les institucions catalanes i per això ha anunciat que aquest dissabte, 17 d'agost, mantindran el seu acte per separat de l'organitzat per l'Ajuntament de Barcelona i la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats per Terrorisme (UAVAT), al que assistiran el president de la Generalitat, Quim Torra; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el president del Parlament, Roger Torrent; la delegada del Govern, Teresa Cunillera; la presidenta del Congrés, Meritxell Batet i el ministre de Justícia Fernando Grande-Marlaska.
"Serà un acte que em dona l'espina que serà, per molt que diguin que serà íntim i per a les víctimes, més aviat polític, perquè van totes les institucions de Catalunya: la Generalitat, el Parlament i l'Ajuntament de Barcelona", ha advertit Vargas, qui va formar part de la llista electoral del PArtit Popular a les municiapls de Barcelona, encpçalada per Josep Bou.
D'aquesta forma, mentre l'acte institucional tindrà lloc a les deu del matí davant el monument a les víctimes a la Rambla, a l'altura del mosaic de Miró, sense discursos, l'ACVOT ha convocat els ciutadans a les deu del matí a l'inici de la Rambla.
"No volem que es polititzi"
"El que no volem és que cap acte de víctimes es polititzi, que no serveixi perquè aquest o aquest altre polític tregui el cap i es faci una foto. Nosaltres fugim d'aquesta manera d'actuar. No volem que cap acte de víctimes es polititzi", ha assegurat Vargas.
El president de l'ACVOT ha denunciat que l'any passat ja van intentar fer un acte conjunt amb motiu del 17-A i que l'Ajuntament de Barcelona no només no els va respondre, sinó que els "va prohibir" la seva assistència a l'acte oficial, en presència del Rei Felip VI i el president del Govern.
Per aquest motiu, amb motiu del segon aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils (Baix Camp), l'ACVOT no ha intentat convocar cap acte conjunt amb el consistori de Barcelona: "Ells van per lliure, l'única cosa que interessa a Colau és tirar porqueria i merda damunt de la direcció general d'Ajuda a les Víctimes (del ministeri d'Interior) i d'aquesta associació".
Segons Vargas, els últims anys s'han sentit "oblidats" per part de les institucions catalanes, especialment arran de que el 2012 el llavors president de la Generalitat Artur Mas va acordar retirar-los "el poc" que els donava l'administració per treballar amb les víctimes i els va fer fora del despatx que els havien facilitat.
"No tenim ajudes ni suport de cap altra institució de Catalunya", ha lamentat Vargas, que ha garantit que aquesta situació no els "espanta", ja que seguiran treballant per la memòria de totes les víctimes del terrorisme. "Cap institució, per molt que algunes han intentant que no féssim actes d'homenatge, ho aconseguirà. Els continuarem fent", ha assegurat.
Enfrontament amb Robert Manrique
En el rerefons d'aquest distanciament se situa l'enfrontament latent entre l'actual direcció de l'ACVOT, amb Vargas al front, i l'anterior responsable d'aquesta associació Robert Manrique, actualment liderant la UAVAT, que els últims anys ha aconseguit el suport de les institucions catalanes.
De fet, Vargas ha denunciat que la UAVAT - sense nomenar-la, ja que s'ha referit a ella com "algú que col·labora amb l'Ajuntament en aquestes coses"-, ha "manipulat" els familiars de les víctimes catalanes del 17-A perquè no es relacionin amb l'ACVOT.
Per contra, ha destacat que l'ACVOT ha pogut assessorar sense problema a les víctimes d'altres països, amb una relació fluida amb la Direcció General d'Ajuda a les Víctimes, dependent del ministeri d'Interior.
De fet, Vargas ha rebutjat les crítiques de la UAVAT a la falta de reconeixement per part del Govern a algunes de les víctimes del 17-A i ha assegurat que el Ministeri d'Interior únicament ha rebutjat els casos de testimonis que, "evidentment, no són víctimes" i no poden ser reconegudes com a tals.
L'acte convocat per l'ACVOT el pròxim 17-A, que s'iniciarà a les 11.30 hores, serà breu, amb la lectura d'un manifest molt curt, una ofrena floral i la interpretació de l'Ave Maria de Schubert a càrrec d'una soprano de París, al que seguirà un minut de silenci que clausurarà l'homenatge.
Presència espanyolista
De moment, ha confirmat la seva presència a l'acte convocat per l'ACVOT l'exdelegat del Govern a Catalunya Enric Millo, representants de la direcció general d'Ajuda a les Víctimes, el subdelegat del Govern a Barcelona, la regidora de districte de Ciutat Vella, regidors i diputats de PP i Ciutadans i comandaments de Guàrdia Civil, Mossos d'Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Urbana.
També han anunciat que acudiran a l'acte entitats com Societat Civil Catalana, Associació per la Tolerància, Moviment cívic del 12-O, Moviment Cívic d'Espanya i Catalans, Catalunya Poble d'Espanya, Impuls Ciutadà, Federació Autonòmica d'Associacions de Víctimes d'Espanya, el sindicat CSIF, Fòrum Espanya, Mossos per la Constitució, Cataluña somos todos-Tots som Espanya i l'Agrupació de Veterans de la Guàrdia Civil.