El jutjat d'instrucció número 4 de Barcelona ha admès a tràmit una querella contra l'exconsellera de Salut, Alba Vergés, pel retard en la vacunació dels agents de la Guàrdia Civil. La denúncia l'havia presentat l'Associació Professional de la Guàrdia Civil (APROGC) i el jutge ha decidit tirar endavant amb la querella. Paral·lelament, ha demanat al jutjat d'instrucció número 17 que li remeti les actuacions que ha realitzat en el mateix sentit per una altra querella.

En la seva decisió, el magistrat ha volgut recalcar que "el 22 d'abril només hi havia un 6,3% de guàrdies civils de Catalunya vacunats, el 9,9% de policies nacionals i més del 70% de Mossos d'Esquadra i policies locals". En aquesta línia, considera que l'actual vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés, podria haver comès un delicte de discriminació i contra la seguretat al treball.

El TSJC va donar 10 dies per vacunar els agents

Aquesta decisió del jutjat d'instrucció número 4 de Barcelona arriba tres mesos després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya resolgués que donava 10 dies (com a màxim) a la Generalitat per reprendre la campanya de vacunació en agents de la Guàrdia Civil i de la policia espanyola per tal que arribessin "a la mateixa proporció" de vacunats que el cos dels Mossos d'Esquadra.

D'aquesta forma, el TSJC estimava les mesures sol·licitades pels sindicats Jupol i Jucil. A més de donar un termini de deu dies, donava 48 hores més a la Conselleria de Salut per remetre un informe que corroborés que s'havia complert amb el que demanava la justícia.

Per la seva banda, la Fiscalia també havia presentat un escrit on denunciava que el Govern "estava discriminant de manera injustificada" els agents de la policia espanyola i Guàrdia Civil. A més, la Fiscalia expressava que els membres d'aquests cossos policials formen part del "col·lectiu de treballadors essencials".

L'aleshores consellera de Salut, Alba Vergés, va expressar que "els tribunals interfereixen en la gestió de la pandèmia" i que ho feien en aquell moment "en una estratègia de vacunació estatal que no hem decidit nosaltres que s'aturava, hem de vacunar per edats i això interfereix en la mateixa estratègia de vacunació". Amb la decisió del TSJC, Vergés denunciava que "el tribunal ens obliga amb aquesta mesura cautelar a vacunar aquelles persones que nosaltres no hem dit que no vacunaríem. Es va encetar (la campanya de vacunació) i es va quedar parada a tot l'estat espanyol per AstraZeneca" i que "després es va passar a administrar aquestes dosis a les persones majors de 60 anys".

 

Imatge principal: Alba Vergés, en la sessió inaugural de la 14a legislatura del Parlament. Sergi Alcàzar.