Pablo Casado va assegurar el desembre de 2021 en una visita a La Corunya que a Catalunya "hi ha professors amb instruccions per a no deixar anar al lavabo els nens perquè parlen en castellà", a més també va afegir que "als fills de policies nacionals i guàrdies civils se'ls assenyala a classe i es diu que no poden estar integrats" o que hi ha nens a qui s'ha castigat "posant pedres a la motxilla" per haver parlat en castellà al pati de l'escola. "Es pot tolerar que es demani apedregar i aïllar a classe un nen de cinc anys?", va preguntar-se. Ara, per fi, aquestes declaracions seran investigades per la justícia. Com a resposta a aquest atac el Govern va presentar una querella contra l'aleshores president del Partit Popular per presumptes delictes d'injúria, calúmnia i incitació a l'odi, però es va topar amb diferents conflictes jurisdiccionals. Ara el jutjat d'instrucció 29 de Barcelona ha estimat l'últim recurs presentat per la Generalitat i decidirà si s'admet a tràmit o no.
El 20 de desembre de 2021, els serveis jurídics de la Generalitat van presentar la querella davant la Sala Segona del Tribunal Suprem en el marc de la polèmica sobre la sentència que obligava les escoles catalanes a aplicar el 25% d'hores lectives en castellà. Segons va argumentar la portaveu del Govern de Catalunya, Patrícia Plaja, la querella tenia l'objectiu de fer front a "acusacions falses que ataquen el conjunt de professorat i el sistema educatiu". Després d'aquesta querella presentada, el passat mes de juny, el Tribunal Suprem va decidir arxivar la causa, justificant que en deixar Casado de ser aforat el tribunal assegurava que ja no era de les seves competències.
Principi d'ubiqüitat
Davant de l'arxivament del Suprem la Generalitat va decidir recórrer a la justícia ordinària, i el 21 de juny de 2022 els serveis jurídics de la Generalitat de Catalunya van presentar una querella davant el Jutjat de Guàrdia de Barcelona. La portaveu del Govern va assegurar que Casado "buscava el que busquen determinats sectors polítics, la confrontació". La querella va arribar al jutjat d'instrucció 29 de Barcelona, i el 23 de juny, el jutge Santiago García va emetre una interlocutòria en la qual s'inhibia a favor dels tribunals de La Corunya, al·legant que els fets s'havien produït en aquella comunitat. El Govern va presentar un recurs emmarcat en el principi d'ubiqüitat, que valida que la investigació s'efectués a Barcelona, ja que Casado havia atacat l'honorabilitat del Govern, que és l'òrgan competent en matèria d'Educació i la seu de la qual està a Barcelona.
Finalment, s'ha acceptat aquest principi, i el jutjat de Barcelona haurà de resoldre si admet o no a tràmit la querella.