L'eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez ha rebentat la imparcialitat del Comitè d'Afers Jurídics de l'Eurocambra, del qual ell n'és president, amb un article publicat al diari La Voz de Galicia, on parla de l'aixecament de la immunitat dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí com si fos un objectiu gairebé assolit.
El passat dimarts, l'informe de l'eurodiputat búlgar Angel Dzhambazki favorable a acceptar el suplicatori es va aprovar amb 15 vots a favor, 8 en contra i dues abstencions, i Vázquez, amb el titular, "Puigdemont, recta final", ha parlat del suplicatori com a una fita gairebé assolida "contra vent i marea —contra els retards imposats per la Covid-19 i, sobretot, contra les pressions, intoxicacions i filtracions interessades".
Os dejo aquí mi artículo en @lavozdegalicia:
— Adrián Vázquez Lázara 🇪🇦🇪🇺 (@AdrianVL1982) February 25, 2021
"Puigdemont, recta final"
Con el reglamento en la mano y contra viento y marea, el proceso suplicatorio de Puigdemont, Comín y Ponsatí sigue adelante.https://t.co/jWzokWfuZZ
Segons ell, "el que ha fet el Comitè ha estat analitzar les raons que van portar Espanya a sol·licitar l'aixecament de la immunitat de tres eurodiputats des d'una perspectiva purament reglamentària. S'han analitzat, s'ha votat una decisió després d'un debat rigorós i ara li toca al ple". D'aquesta manera, "s'ha fet un pas endavant", ha assenyalat.
"No ho han aconseguit"
Seguidament, ha explicat que coneix el Parlament Europeu "des de fa set anys" i que no recorda "un cas similar que hagi patit tantes pressions, tant metrallament de mitges veritats, filtracions i mentides, tantes travetes i agressions personals com les que han intentat fer descarrilar aquest procediment". "No ho han aconseguit", celebra, "s'ha fet amb totes les garanties, amb el reglament a la mà, amb la transparència i la confidencialitat que imposen les normes del Parlament, com ho poden confirmar els 25 eurodiputats de totes les tendències que formen el Comitè".
D'aquests 25 diputats al Comitè d'Afers Jurídics, 5 són espanyols. El grup del PPE compta amb 7 diputats, dos són del PP; el grup socialista en té 5, dos dels quals són membres del PSOE, i els liberals de Renew en tenen 4, entre els quals hi ha Adrián Vázquez de Ciutadans. A banda, hi ha dos diputats del grup de Conservadors i Reformistes, i tres del grup euroescèptic Identitat i Democràcia. Finalment, hi ha un diputat no inscrit, una del grup de l'Esquerra Unitària Europea i dos dels Verds/ALE.
El president del Comitè ha declarat que se sent "orgullós" per haver sabut "mantenir el cap fred". "Aquest és el missatge que ressona alt i clar des de Brussel·les en aquest cas: quan les institucions i el dret són més forts que les insídies, les falsedats i la demagògia populista, guanya Europa. Guanya la democràcia", ha afegit.
El següent pas, el ple del Parlament Europeu
El suplicatori haurà de passar ara al ple del Parlament Europeu, previsiblement, la segona setmana de març.
El procediment es va posar en marxa el gener de l'any passat, quan Puigdemont i Comín van poder prendre possessió dels seus escons, sis mesos després de la celebració de les eleccions europees i després que el Tribunal de Luxemburg hagués assegurat que Oriol Junqueras disposava de la immunitat del Parlament quan va ser condemnat pel Tribunal Suprem.
Encara que el ple del Parlament ratifiqui l'aixecament de la immunitat, els tres eurodiputats continuaran conservant els seus escons. A més, han anunciat que tenen intenció de recórrer la decisió, en cas que es confirmi al ple. En cas que el recurs no prosperi, serà la justícia belga la que s'haurà de pronunciar sobre l'euroordre, després que el Tribunal d'Apel·lacions de Brussel·les ja es pronunciés el passat 7 de gener en contra de l'extradició del conseller Lluís Puig.