El portaveu dels comuns al Parlament, David Cid, ha advertit el president de la Generalitat, Salvador Illa, que si busca la "geometria variable" per governar, comptant amb Junts, "a mitjà termini la legislatura embarrancarà". Així ho ha afirmat en una entrevista amb EFE, en la qual ha destacat l'"acord nítidament d'esquerres" que van signar PSC i comuns per fer possible la investidura d'Illa. Els comuns es mostren "molt orgullosos de l'acord", ja que, segons han defensat fixa "una agenda per a aquesta legislatura ubicada clarament a l'esquerra". Amb tot, ha advertit Illa davant una possible "temptació" de buscar una aliança amb Junts per Catalunya per tirar endavant lleis o projectes que comptin amb el suport dels comuns. Cid ha reiterat que Illa cometria un error si tingués intenció de governar alternant acords amb Junts i amb els socis d'investidura. 

Acords amb Junts 

David Cid ha assegurat que si la intenció d'Illa és aconseguir "acords puntuals" amb Junts pot ser "pa per a avui i fam per a demà". En aquest sentit, ha avisat que "no és possible" que el partit de Carles Puigdemont entri a l'equació de la governabilitat, ja que ha recordat que l'acord signat per PSC i comuns preveu "polítiques clarament progressistes que són incompatibles amb el model de país que defensa Junts". "El PSC sap que, si vol que la legislatura avanci i tinguem una legislatura estable, només hi ha una majoria possible", ha afirmat, fent referència als 68 vots de PSC, ERC i Comuns que van fer possible la investidura d'Illa. Cid ha fet una crida al "conjunt de les esquerres catalanes", especialment al PSC i també ERC, a "emancipar-se" de Junts "d'una vegada per totes" .

El portaveu parlamentari de Comuns ha recordat que en la legislatura passada el PSC va arribar a "molts acords" amb Junts, però ara l'estratègia ha de "pivotar al voltant de l'eix esquerra-dreta". Segons ha defensat, ha de ser una "legislatura estable" que permeti afrontar reptes com el finançament singular per a Catalunya o l'accés a l'habitatge. En relació amb la composició del nou Govern de Salvador Illa ha reconegut que no l'ha sorprès la "transversalitat dels noms" elegits per encapçalar les 16 carteres, tot i que ha reconegut que és "un executiu més conservador" del que li hauria agradat.

Un PSC "conversador"

Segons Cid, el fitxatge de dos exconsellers de CiU com Miquel Sàmper per a Empresa i Treball, i Ramon Espadaler per a Justícia i Qualitat Democràtica "va en la línia del que ha estat el PSC en aquests anys”, és a dir, un “PSC més conservador”. En canvi, ha valorat positivament els nomenaments d'Alícia Romero (Economia i Finances), Esther Niubó (Educació i Formació Professional), Mónica Martínez Bravo (Drets Socials i Inclusió) i Sílvia Paneque (Territori, Habitatge i Transició Ecològica), perquè "van a la línia" de l'acord amb Comuns.

Tanmateix, Cid ha advertit que des de la seva formació estaran "molt atents i vigilants" davant la gestió de la consellera de Salut, Olga Pané, de qui ha remarcat que senten "molt allunyats des d'un punt de vista ideològic". Cid ha afirmat que no els hi preocupen els noms dels consellers, però si ha advertit que vetllaran perquè es respecti íntegrament el que s'ha pactat. "El que marcarà la nostra relació amb el PSC és el compliment d'acord. La confiança vindrà a partir del compliment de l'acord, no tant de les persones", ha conclòs. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!