El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha deixat en evidència Espanya i les empreses espanyoles en més d'una ocasió. Dimecres de la setmana passada, López Obrador va insistir en les crítiques al govern espanyol, entre d'altres coses, per no demanar perdó per la conquesta. "Es van dedicar a saquejar el territori mexicà", va dir durant la seva roda de premsa matutina des del Palau Nacional.

El president va voler deixar clara la bona relació entre el poble espanyol i el poble mexicà, ara bé, els problemes, va aclarir, "són amb el govern d'Espanya i amb la cúpula empresarial espanyola"; una galleda d'aigua freda. 

La polèmica va començar el març de 2019 quan Obrador va enviar una carta al rei Felip VI i al papa Francesc perquè es disculpessin pels abusos comesos pels espanyols durant la conquesta de Mèxic. Per la seva banda, l'aleshores ministre d'Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, va garantir que Espanya no presentaria a Mèxic les "extemporànies" disculpes que demana el president d'aquest país per la conquesta de fa 500 anys.

Aquest passat dimecres, durant la ja esmentada roda de premsa, el president mexicà va carregar contra les empreses energètiques i constructores espanyoles que en els governs anteriors "rebien contractes molt sucosos per a ells i molt dolents per a l'Hisenda mexicana".

Tot va començar amb la pregunta d'un periodista espanyol, Alberto Peláez (Televisa), que es va dirigir al president: "Moltes PYMES espanyoles voldrien venir a Mèxic i es fan enrere. Què hem de fer, anant de la mà com a germans que som, per tal que aquestes relacions generin aquesta certesa que els fa falta als mexicans que venen a Espanya i als espanyols que venen a Mèxic?".

La resposta taxativa de López Obrador

Davant d'aquesta pregunta de Peláez, López Obrador va ser contundent: "El que s'ha de fer és entendre que hi ha una nova realitat a Mèxic i que ja no es permet robar".

"En el període neoliberal es van cometre actes de corrupció per part d'empreses espanyoles que ens van veure com una terra de conquesta i es van dedicar a saquejar i robar", va seguir el president . El mandatari, que va deixar clar que "ja no es permeten aquestes conductes", va explicar que, tot i això, té "bona relació" amb la banca espanyola afincada a Mèxic i va assegurar que el seu país "segueix obert a la inversió estrangera i la d'Espanya". 

La carta

Durant la roda de premsa va sortir el tema de la carta sense resposta enviada a Espanya i Obrador va decidir rellegit-la. "Era important que el govern d'Espanya, com a gest de bona voluntat per a millorar les nostres relacions, oferís disculpes pels excessos que va exercir durant la invasió", va declarar.

L'exministre d'Afers Exteriors espanyol Josep Borrell, que no va voler respondre la carta al seu moment, va ironitzar amb el fet que Espanya no exigeixi tampoc disculpes de França pel que van fer els soldats de Napoleó quan van envair Espanya ni els francesos les sol·liciten a Itàlia per la conquesta de les Gàlies per Juli César. "Sembla una mica estrany, va afegir, que en aquest moment es plantegin peticions de disculpes sobre esdeveniments ocorreguts fa 500 anys".

El cas de Hasél

Un altre exemple en que Espanya es va endur una clatellada per part del govern mexicà, va ser quan es va detenir el raper Pablo Hasél. El passat mes de febrer, López Obrador va criticar l'empresonament del raper, condemnat per delictes d'enaltiment el terrorisme i injúries a la Corona, en considerar-ho una falta de llibertat d'expressió.

"Ara a Espanya, a Barcelona, hi ha una protesta perquè un raper... No sé si ell va compondre cançons o són d'altres, en general els rapers són els que componen, en contra del rei o de la reialesa a Espanya. I al tambo (la presó)", va explicar el mandatari mexicà en conferència de premsa al Palau Nacional.

 

Foto principal: El president mexicà Andrés Manuel López Obrador / Europa Press