Petició de nova citació. L'Advocacia de l'Estat ha demanat al magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, que torni a citar l'eurodiputada de Junts i exconsellera d'Educació, Clara Ponsatí, després que no comparegués a l'alt tribunal el 24 d'abril passat, segons ha avançat l'ACN i ha confirmat ElNacional.cat de fonts jurídiques aquest divendres. Així, l'Advocacia de l'Estat comparteix el parer de la Fiscalia, que ha sol·licitat tornar a citar Ponsatí tenint en compte el calendari previst d'assistències al Parlament Europeu en les pròximes setmanes. L'eurodiputada de Junts va plantar el jutge Llarena, que li havia de comunicar el seu processament pel delicte de desobediència al Tribunal Constitucional (TC) per l'1-O. i el magistrat va donar cinc dies a les parts perquè es pronunciessin sobre la incompareixença.

Ponsatí va comunicar al jutge Llarena que no podia comparèixer al Suprem perquè tenia sessions convocades de diverses comissions a l'Eurocambra el mateix dia, la qual cosa "resultaria en qualsevol cas incompatible amb qualsevol compromís de qualsevol índole a centenars de quilòmetres de Brussel·les", deia l'escrit presentat per la seva defensa, exercida per l’advocat Gonzalo Boye. És per això, que la Fiscalia, i ara l’Advocacia de l’Estat, hagin proposat a l’instructor de la causa contra els independentistes catalans, que demani a la defensa de Ponsatí el calendari de les sessions a les quals ha d’assistir per tal de fixar una nova citació davant el tribunal, a Madrid. No obstant això, l'eurodiputada en tornar de l'exili va assegurar que no rendiria comptes davant de l'alt tribunal.

La citació, un tràmit

La Fiscalia, en el seu escrit, assegura que és necessària la compareixença de Clara Ponsatí davant del jutge Llarena per poder continuar el procediment contra ella, que tècnicament es diu la declaració indagatòria. En realitat, aquest tràmit és un formalisme: el magistrat li comunica el seu processament, i ella es pot negar a declarar, i posteriorment, el seu cas es derivarà per ser jutjat. El delicte de desobediència no implica penes de presó i Ponsatí podria ser jutjada en absència i, per tant, a parer d’alguns juristes, la citació de Llarena no és necessària si ella ja ha comunicat al tribunal que no vol comparèixer.

En aquest cas, també està per resoldre quin tribunal és competent per jutjar-la. El jutge Llarena insisteix que els eurodiputats tenen la mateixa consideració que els diputats del Congrés i, per tant, l’hauria de jutjar el Tribunal Suprem. Per contra, Boye reitera que el Suprem no és el competent ni per investigar-la ni jutjar-la, sinó un jutge de Barcelona, ja que el Parlament és on van passar els fets pels quals se l’acusa, i tampoc té un aforament a Catalunya per ser jutjada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), com es va fer amb la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, recentment condemnada per desobediència per l'1-O.

La detenció de Ponsatí, difícil

A més, Boye ha instat el jutge Llarena a suspendre el procediment contra Ponsatí fins que l’Eurocambra no resolgui la seva petició d’empara, així com de reiterar la seva immunitat. Per contra, la Fiscalia assegura que Ponsatí va ser processada abans d’obtenir l’acta d’eurodiputada i, per tant, no té immunitat. A més, sosté que la seva actuació no va ser per una causa a la cambra europea, i que el poder legislatiu europeu no pot sostreure Ponsatí del poder judicial espanyol.

La Fiscalia també declara que se li han respectat els seus drets a la Unió per exercir de parlamentària, i que les lleis permeten que se la pugui fer detenir a l’Estat espanyol, tot i que només als efectes de fer-la comparèixer davant del magistrat. Si Ponsatí no torna a Catalunya i no vol comparèixer davant Llarena serà impossible detenir-la, si no hi ha una resolució d’un tribunal europeu que ho permeti. Per això, el jutge Llarena no ha reactivat encara cap euroordre contra els catalans a l'exili.