L'Advocacia de l'Estat vol evitar que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) retorni la immunitat al president a l'exili Carles Puigdemont. És per això que ha presentat les seves al·legacions al tribunal abans que finalitzés el termini el divendres passat. Segons informa Europa Press, s'han presentat i segueixen la línia d'anteriors escrits. 

Així han reaccionat els serveis jurídics de l'Estat després que la defensa de Puigdemont remetés el passat 1 d'octubre una nova demanda de mesures cautelars al TGUE per a recuperar la seva immunitat com a eurodiputat. Una petició que va fer abans que Puigdemont comparegués davant el tribunal italià i que frenaria el procés obert en la Justícia italiana per a decidir sobre el seu lliurament a Espanya després de la seva recent detenció a l'illa de Sardenya. 

Sense risc 

La suspensió de la immunitat de Puigdemont el juliol passat responia a la decisió del Parlament Europeu, que va considerar que no hi havia risc de detenció. El tribunal amb seu a Luxemburg va avalar aquesta decisió. 

Tot i això, es deixava la porta oberta a examinar noves mesures provisionals si el reclamat per la Justícia espanyola fos arrestat per autoritats d'un estat membre, com ha estat el cas fa pocs dies, a l'illa italiana. 

"Cautelars", no "cautelaríssimes" 

Gonzalo Boye, advocat del president a l'exili, va sol·licitar mesures cautelars, que no cautelaríssimes. Així ho va explicar a les xarxes socials el dia en què va demanar aquestes mesures i explicava que consideraven que  ha quedat comprovat que "no existia voluntat" en el jutge instructor de la causa del procés en el Tribunal Suprem, Pablo Llarena, de "garantir els drets" de Puigdemont com a eurodiputat.

L'advocat aclaria que, quan es tracta de mesures "cautelaríssimes", el Tribunal de la UE pot decidir de manera provisional sobre l'assumpte sense esperar a escoltar les parts afectades -com va fer la primera vegada retornant temporalment la immunitat plena a Puigdemont-. Per contra, si es tracta de mesures cautelars,  els terminis són més llargs perquè l'acte no arriba fins a escoltar a totes les parts.

L'euroordre segueix 

Una petició que no afectava la vista assenyalada davant el Tribunal d'Apel·lació de Sàsser, a Sardenya. Ho aclaria Boye en el seu comunicat, i afegia que abans que la Justícia europea es pronunciés , havia de donar-se trasllat de la demanda tant a Espanya com al Parlament Europeu.

La primera decisió del TGUE que rebutjava actuar en contra de la decisió de l'Eurocambra de suspendre la immunitat, es va adoptar perquè Espanya va indicar que no existia risc de detenció, alguna cosa que va quedar desmentit per la detenció de l'expresident català a Sardenya i la comunicació remesa posteriorment per Llarena al tribunal sard per a subratllar que l'euroordre continuava viva.

Oposició inicial 

El Parlament Europeu es va oposar, inicialment, a concedir temporalment la immunitat al president Puigdemont malgrat la seva breu detenció a Sardenya.

Fa poc més d'una setmana, fonts parlamentàries confirmaven a l'ACN que els serveis jurídics de la cambra tornarien a posicionar-se en contra de les mesures cautelars demanades per l'eurodiputat al Tribunal General de la Unió Europea.

 

El partit independentista italià donant suport a Carles Puigdemont / Marcelllo Saba