Més novetats del cas Tsunami. L’Advocacia de l’Estat ha demanat ara al jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón que es vol personar a la causa que investiga els suposats promotors de la plataforma Tsunami Democràtic, com a representant civil d'AENA (Aeroports Espanyols i Navegació Aèria). Precisa que és pels “danys ocasionats a l’entitat per les mobilitzacions del 14 d’octubre de 2019, i que no han estat abonats pel Consorci de Compensació d’Assegurances”, sense indicar cap quantitat, segons un document aportat al jutjat i conegut aquest dimarts. Precisament, AENA, a requeriment del jutge, ha aportat al magistrat un informe, en el qual sosté que aquella protesta —massiva contra la sentència del procés als independentistes catalans— va provocar 11 retards i 115 cancel·lacions de vols, molts dels quals van ser perquè la tripulació o els passatgers no van poder accedir a l'aeroport. L'Advocacia de l'Estat també s'hi persona en nom del Consorci de Compensació d'Assegurances, que ha indemnitzat a AENA amb uns 362.000 euros pels "tumults" d'aquella protesta.
El jutge manté la investigació de Tsunami pel delicte de terrorisme i implica el president Carles Puigdemont i la secretària general d’ERC, Marta Rovira, entre d'altres. La tesi de García-Castellón es basa en el fet que es va intentar subvertir l'estat constitucional amb protestes, que van afectar el sistema aeri espanyol, a més que va haver-hi una persona morta, malgrat que els investigadors i una jutgessa van descartar que l'atac de cor que va patir un ciutadà francès tingui cap relació amb la manifestació massiva. A més a més, l'Agència Europea de Seguretat Aèria (EASA, en anglès) ja va informar el magistrat del cas Tsunami que la protesta no havia provocat cap incident de seguretat a l'espai aeri europeu.
Cap permís de l’Ajuntament
En aquesta cerca de suposades accions subversives, el jutge del cas Tsunami fins i tot va requerir a l’Ajuntament de Barcelona si havia donat permís per instal·lar un escenari el 9 de novembre de 2019 a la plaça d’Universitat de Barcelona, on es va muntar una concentració de l’independentisme català. El cap del districte de l’Eixample li ha respost ara que “no consta cap sol·licitud de cap esdeveniment que s’hagués dut a terme en aquella data” i, per tant, no es va tramitar cap resolució d’autorització.
No es guarda la trucada
A més a més, el Departament d’Interior, en nom del Servei d’Emergències 112 (CAT112), també ha respost ara sobre el requeriment del jutge de l’Audiència Nacional sobre si Jean Claude Scherzinger, o bé algun familiar, va realitzar alguna trucada que requerís assistència mèdica, el 14 d’octubre de 2019. Se li ha precisat que “no es disposa de la trucada per la seva antiguitat”, i perquè no hi havia cap procediment judicial obert per conservar-la. I és que l’ambaixada, Aena i el jutjat, on va recaure la mort del ciutadà, així com els atestats mèdics, van descartar cap vinculació amb la mort del ciutadà francès, que patia una cardiopatia. El jutge, amb tot, ha ofert accions legals als seus familiars, i la seva filla, recentment, va exigir que no s’usés el nom del seu pare per fer política. El servei deriva el jutge a Aena, la qual sí que ha indicat que es van produir afectacions aèries, tot i que equiparable a qualsevol vaga, com la dels darrers dies.
Ara, la sala penal de l’Audiència Nacional ha de resoldre el recurs de la Fiscalia, al qual s’han adherit la majoria de les defenses, que sosté que el cas de Tsunami, com a molt, és un delicte de desordres públics, que s’hauria de derivar als jutjats de Barcelona o on van passar els fets.