L'advocat de l'Estat davant del Tribunal de Comptes, Rafael García Monteys, s'ha inhibit sobre la consulta de la delegada instructora del màxim òrgan fiscalitzador de l'Estat, Esperanza García, relativa a la legalitat de l'aval de l'Institut Català de Finances a 29 dels 34 ex-alts càrrecs de la Generalitat als quals el Tribunal de Comptes els ha exigit fiances de 5,4 milions d'euros.
Segons explica el diari 'ABC', l'advocat considera que podria existir "un possible conflicte d'interessos" perquè l'Advocacia de l'Estat també ha format part de la causa i ara se li demana que elabori aquest informe sobre els avals. Cal recordar que l'Advocacia va acabar retirant-se del cas i no va presentar denúncia. Això sí, ho va fer perquè la pròpia doctrina del Tribunal de Comptes estableix que l'Advocacia no té legitimitat per fer la denúncia en tractar-se de fons públics autonòmics, no estatals.
García Monteys ha expressat en un informe que passa la pilota a la cap de l'Advocacia General de l'Estat, Consuelo Castro. L'advocat insta Castro a respondre "a la brevetat més gran possible".
Els dubtes del Tribunal de Comptes
Dies després que el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, expliqués que el Govern creava un fons complementari de riscos per cobrir les fiances que s'imposin a càrrecs públics de la Generalitat, l'executiu traslladava que finalment l'Institut Català de Finances seria l'entitat que es faria responsable d'avalar els 34 ex-alts càrrecs als quals el Tribunal de Comptes els reclamava fiances milionàries.
Davant d'aquesta decisió, la delegada instructora de l'òrgan fiscalitzador de l'Estat plantejava els seus dubtes sobre la "suficiència i legalitat" d'aquesta operació i no anunciava cap decisió al respecte, sinó que registrava una sol·licitud a l'Advocacia de l'Estat per tal que aquesta institució elaborés un informe sobre la cobertura legal de l'aval. Esperanza García manifestava en l'escrit que, específicament, el que volia saber és si el Govern "pot o no emparar possibles responsabilitats comptables per dol o culpa greu, que assumeix la pròpia Administració autonòmica perjudicada".
En paral·lel, sobre el fons creat pel Consell Executiu, des del Tribunal de Comptes preguntaven a l'Advocacia de l'Estat si, en relació amb el principi d'indemnitat (que implica que cap servidor públic es pugui veure perjudicat a conseqüència de l'exercici de les seves tasques en el càrrec que ocupa), "la concurrència de dol o culpa greu en les persones dels presumptes responsables comptables" es troba emparada per aquest fons o simplement està previst quan no concorren imputacions comptables per dol o culpa greu.
Malgrat l'informe que aquest dimecres ha emès l'advocat de l'Estat davant del Tribunal de Comptes, Rafael García Monteys, i a l'espera de la possible resposta que ara se li exigeix a la màxima responsable de l'Advocacia General de l'Estat, Consuelo Castro, serà el Tribunal qui, en última instància, haurà de decidir al marge de les valoracions que faci l'Advocacia, donat que els informes no tenen caràcter vinculant.