L'advocat que dirigeix tota la defensa del vicepresident Oriol Junqueras i els consellers d'ERC, Andreu Van den Eynde, dubta que el trasllat d'ahir dels consellers des de l'Audiència Nacional fins a la presó d'Estremera es fes seguint els protocols.
En declaracions a El Nacional, posa en qüestió "la forma en què mecànicament se'ls va contenir". Això obre la porta a la possibilitat que els consellers anessin emmanillats dins el furgó i sense el cinturó de seguretat, cosa que els hauria provocat cops i macadures, en uns vehicles que van sortir a tota velocitat dels jutjats per fer un trajecte d'uns 100 quilòmetres.
Van den Eynde vol esperar com evoluciona tot per decidir si acaba presentant o no una denúncia per maltractaments i espera els informes mèdics que els van fer ahir, després del reconeixement només arribar al centre penitenciari.
Serveis Penitenciaris no vol comentar res sobre aquesta situació. De fet afirma que "són dades privades dels interns". Només apunta que, en el cas que es detectessin lesions a la revisió mèdica, "es registrarà en el seu expedient".
El Ministeri d'Interior tampoc vol confirmar si el vicepresident, els consellers i les conselleres anaven emmanillats dins el furgó. I remet per a més endavant aclarir com s'ha fet el trasllat.
"Estan bé"
El trasllat no va ser directe de l'Audiència Nacional a la presó d'Estremera. Segons ha pogut saber El Nacional, els consellers van arribar a ingressar a les presons que primer els havia adjudicat el Ministeri d'Interior. Un acord del darrer moment, però, entre la jutgessa Carmen Lamela i les defenses, va fer que els reagrupessin a Estremera a tots.
Els mateixos consellers estaven impactats per la mesura d'ingressar a presons diferents. Una situació que va canviar quan van veure que els portaven tots junts a la mateixa presó. "Ara estan molt més tranquils", diu l'advocat de Junqueras. "El fet d'estar junts és un món", afegeix.
L'estratègia de la defensa
Andreu Van den Eynde va fer un tuit la nit de l'ingrés a la presó assegurant que els en trauria.
Me'n vaig a dormir però acabo de decidir que els trauré d'allà, sigui com sigui.
— Andreu Van den Eynde (@eyndePenal) 2 de novembre de 2017
La seva estratègia, la que es pot explicar, passa per reclamar la incompetència de l'Audiència Nacional per investigar els delictes dels quals estan acusats el vicepresident i els consellers, entre els quals hi ha sedició.
"L'Audiència Nacional és un forat negre", diu Van den Eynde sobre el tribunal creat per aplicar mà dura als criminals més perillosos i on s'ha processat el terrorisme a Espanya.
La situació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i dels membres de la Mesa és diferent. No han perdut la condició d'aforats i el Tribunal Suprem ofereix més garanties.