El canvi de criteri del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena sobre les acusacions als investigats pel procés, que ara obre la porta a rebaixar el delicte de rebel·lió, ha tingut les seves conseqüències. Segons l'advocat de la consellera Clara Ponsatí, Aamer Anwar, "ja no es respecta el dret espanyol a Europa perquè la gent ara es comença a preguntar com és possible que facin això. No pot ser que un dia presentis uns càrrecs i després ho canviïs".
Així ho ha dit aquest dissabte a la nit en una entrevista al FAQS de TV3, on s'ha lamentat que "no veig que s'encausi cap membre de la policia que va utilitzar la violència el dia de l'1-O", però, mentrestant, sí que es faci amb "l'heroi del moment, que va aturar els terroristes" dels atemptats de Barcelona i Cambrils l'agost de l'any passat.
Anwar, que ha insistit en la idea que "els tribunals saben que no es poden anar canviant les regles del joc per intentar que encaixin", ha recordat que "a Escòcia no tenim el delicte de sedició ni de rebel·lió" i ha exemplificat la diferència entre la justícia espanyola i l'escocesa explicant que "els meus clients acusats de matar algú no es passen 25 anys a la presó", mentre que s'ha preguntat si han de tancar els dirigents independentistes "25 anys per haver organitzat una votació".
Convençut que "el sistema judicial no és independent i el que estan fent amb Clara Ponsatí i els altres exiliats és una persecució política per acabar silenciant els catalans", Anwar s'ha qüestionat que "si és una persecució política, com pot ser imparcial? Com pot ser justa? Per què s'haurien de refiar del sistema judicial espanyol?", al mateix temps que s'ha preguntat sobre quan Ponsatí "ha recorregut a les porres" o "ha colpejat un policia", tenint en compte que a la interlocutòria es diu que Ponsatí és culpable de rebel·lió amb violència.
Pena de mort
Segons l'advocat de la consellera, "la pena a la que se sotmetria Ponsatí seria gairebé com una pena de mort tenint en compte que té 61 anys" perquè, "si s'ha de passar 33 anys a la presó, és com una pena de mort", ha insistit. També ha carregat contra el Suprem que, ha assegurat, "no és Déu, però actuen com a Déu".
Precisament en aquest sentit, Anwar ha posat de relleu que "jo descric el que està passant com l'ombra de Franco" perquè, ha subratllat, "es tracta d'un abús dels drets humans". "És com si Franco encara estigués viu i estigués dictant el que haurien de fer als serveis policials per silenciar la veu dels catalans". "Això és un abús dels drets humans", ha repetit, i ha afegit que "l'euroordre és un intent de criminalitzar les aspiracions del poble".
L'advocat de Ponsatí no només considera que el dictador continua viu pel que està passant amb els dirigents sobiranistes a Catalunya, sinó també perquè "és propi de dictadures que un govern emprengui mesures contra algú que utilitza la música". Justament per aquest motiu, ha recordat que "això passa en el feixisme" i s'ha lamentat que "és una desgràcia, una vergonya i tot Espanya s'hi hauria de posar en contra i dir que no ho accepten" perquè, ha posat damunt la taula, "se suposa que Franco estava mort".
La seva conclusió és que "a Catalunya s'aplica l'estat de dret espanyol i no és just perquè Catalunya té el seu propi govern" i ha volgut comparar-ho amb la idea que "si Sturgeon decidís que vol una votació per la independència i May enviés 7.000 membres de la policia metropolitana per utilitzar la violència seriem independents a les 24 hores perquè això no és un estat de dret, això és opressió, colonialisme, dictadura".
Per tot plegat, Anwar ha enviat un missatge clar a l'Estat espanyol i els ha dit que "això s'ha de resoldre a través d'una negociació pacífica, no tancant la gent per haver permès votar". "Un rere l'altre, el països europeus s'acabaran adonant que això és inacceptable", els ha advertit.
Finalment, també ha llançat una pregunta a l'aire qüestionant-se que "com pots fugir de la justícia, si no hi ha justícia?".
"El millor que hauria d'haver fet el govern espanyol és haver permès la celebració d'un referèndum", ha sentenciat.