L’advocat general del TJUE Maciej Szpunar ha avalat la decisió del president del Parlament Europeu de limitar-se a informar de l’acabament del mandat d’Oriol Junqueras després que el Suprem l’havia condemnat per la seva participació al procés. Szpunar recorda que aquesta és una decisió que depenia de l’Estat espanyol i davant de la qual el Parlament Europeu no té competències. Per aquesta raó, recollint exclusivament raons de caràcter formal, conclou que va ser adequada la resposta del Tribunal General de la UE de no admetre el recurs que va presentar Junqueras contra la decisió de l’Eurocambra. El text evita valorar l'actuació del Tribunal Suprem en aquest procediment, però, sí adverteix que podria no haver complert la seva obligació de cooperació lleial entre els estats membres de la Unió i les institucions.
L’advocat general ha considerat “encertat” que el president del Parlament, aleshores David Sassoli, només podia informar de l’acabament del mandat de Junqueras, sobrevingut arran d’una sentencia del Supremo, que l'octubre del 2019 havia condemnar el president d'ERC a 13 anys de presó per la seva participació al procés. Afegeix que aquesta informació del president de l'Eurocambra no produïa efectes jurídics que donessin peu al recurs.
Competència d'Espanya
Szpunar considera que el Tribunal General va actuar correctament inadmetent el recurs de Junqueras perquè l’elegibilitat “forma part del procediment electoral regulat pel Dret dels estats membres de manera que el Parlament no té competència per controlar les decisions nacionals per les quals es declara la pèrdua d’elegibilitat”.
Amb aquesta decisió, l’advocat general de la UE dona resposta al recurs de cassació que va interposar Junqueras arran de la decisió del Parlament Europeu de declarar vacant el seu escó.
El president d’ERC va obtenir l’escó de diputat a les eleccions del 26 de maig del 2019. La Junta Electoral va proclamar el seu escó el 13 de juny, però el Suprem, que es trobava ja deliberant la sentència contra els líders del procés, li va denegar el permís per jurar la Constitució al Congrés i l’escó va ser declarat vacant.
No obstant, el 19 de desembre del 2019 el tribunal de Luxemburg, en resposta a unes qüestions prejudicials del Suprem, va dictar que el president d’ERC gaudia de la seva immunitat com a eurodiputat des del moment en què va ser proclamat el resultat de les eleccions. De nou ERC va demanar al Parlament que confirmés la immunitat de Junqueras. No obstant, la JEC va declarar que era inelegible perquè durant els sis mesos que havien transcorregut des de les eleccions, Junqueras havia estat condemnat a 13 anys de presó per la seva participació al procés. De la seva banda, el Suprem va decidir que no procedia autoritzar el desplaçament de Junqueras al Parlament Europeu, ni acorda la seva llibertat, ni declarar la nul·litat de la sentència del 14 d’octubre del 2019, ni tramitar el suplicatori de suspensió d’immunitat parlamentària davant del Parlament. El tribunal es va limitar a advertir que quan Junqueras va ser proclamat electe, el judici oral havia acabat i s’havia entrat en el procés de deliberació de la sentència, per la qual cosa no podia emparar-se en la immunitat per impedir que continués aquest procediment.
Això no obstant, l'advocat general ha evitat entrar al fons d'aquesta actuació del Tribunal Suprem, que va impedir que Junqueras prengués possessió de l'escó, malgrat que segons el TJUE tenia immunitat des del moment en què va ser proclamat. Szpunar s'ha limitat a assenyalar les qüestions formals en què es basa la decisió de l'Eurocambra i del TGUE.
Les mateixes raons que van portar l'aleshores president de l'Eurocambra, David Sassoli, a anunciar que el Parlament prenia nota de l’elecció de Junqueras com a eurodiputat, com havia dictat el TJUE, però feia constar que el seu escó quedava vacant, arran de la resposta de la JEC i el Suprem.
El líder republicà va recórrer contra aquella decisió, però el Tribunal General de le UE va inadmetre el recurs. És contra aquesta decisió que es va presentar el recurs de cassació que avui s’ha fet públic.