"El relat contra el procés no es comença a construir després dels fets de la conselleria d'Economia del passat 20 de setembre, això ja estava preparat com a mínim des de 2015". És el que assegura Àlex Solà, advocat de Jordi Cuixart, que ho atribueix a la consulta del 9-N de 2014 que, segons ell, "va provocar un calfred als poders de l'Estat i es van sentir indefensos".
Solà ha parlat a Catalunya Ràdio amb el també advocat dels presos Andreu Van den Eynde que ha començat assegurant que "hi ha dos móns" en totes les causes contra el procés; "la veritat i la postveritat". Ho ha dit al mateix temps que ha indicat que el jutjat 13 de Barcelona es dedica a "investigar els independentistes".
Són molts els encausats del jutjat número 13, 40 segons els lletrats, de fet han dit que els encausats d'aquesta sala són "com el contador de la Marató, va pujant i cada dia n'hi ha més". Són tants que han volgut posar-ne un exemple: "El juliol van imputar un jove que deien que havia guardat butlletes en uns palets de casa".
El sumari està desordenat
Els dos advocats han volgut explicar que no han rebut el sumari del cas en bones condicions i que per tant això els complica la preparació de la defensa; falten pàgines, està desordenat i costa molt de descarregar l'arxiu digital, han denunciat.
Tot i les adversitats, Van den Eynde ha subratllat que "els penalistes juguen amb les cartes que tenen; ens han enviat un sumari desordenat i ja ho hem denunciat".
En termes semblants s'ha expressat Solà, que ha manifestat que "tot i que moltes coses d'aquest cas ja estan prescrites haurem de fer veure i treballar com si hi hagués un tribunal just".