L'esclat de l'escàndol d'espionatge a polítics i activistes independentistes anomenat CatalanGate ha tingut una forta repercussió a les xarxes socials. És per això que les víctimes d'aquesta intrusió destapada avui pel setmanari nord-americà The New Yorker han decidit crear un compte de Twitter on denunciar la seva situació. Es tracta de la pàgina '@catalangate', inicialment creada el 2012 (segurament sota un altre nom), i que de moment ja té més de 180.000 seguidors. Entre ells, es troben moltes de les persones que apareixen a la llista d'espiats, com ara el president Quim Torra, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, o el diputat basc Jon Iñarritu. A la descripció del compte, asseguren que representen les víctimes d'"el cas de ciberespionatge d'estat més gran mai descobert" i proposen el lema "ens estan vigilant".
🚨Davant de l’escàndol que revela @citizenlab i publica @NewYorker, les víctimes del #catalangate creem aquest compte per denunciar el cas de ciberespionatge més gran mai descobert📲
— Catalangate (@catalangate) April 18, 2022
Les trampes de l’Estat contra l’independentisme no poden quedar impunes! https://t.co/KGc9bdfn2O
"Ens estan vigilant"
En la primera piulada de presentació, expliquen que arran de la investigació feta pel New Yorker, els 65 independentistes víctimes de ciberespionatge, suposadament per part del servei d'intel·ligència espanyol, creen el compte per "denunciar el cas". "Les trampes de l'Estat contra l'independentisme no poden quedar impunes!", asseguren en el missatge. A partir d'aquí, la pàgina ha compartit amb els seguidors diversos articles que tracten el tema, a més dels comunicats dels afectats. Entre centenars de milers de seguidors, destaquen alguns membres de la política espanyola, com ara el líder de Más País, Íñigo Errejón, i la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, d'Unidas Podemos. No queda clar en quin moment van començar a seguir el compte.
Espionatge
Les sospites continuades que l’Estat espanyol va utilitzar el programa israelià d’espionatge Pegasus -que permet accedir a telèfons mòbils privats sense gairebé deixar rastre- contra els líders independentistes catalans han quedat prou confirmades pel setmanari nord-americà The New Yorker, que aquest dilluns publica una demolidora investigació on detalla com almenys seixanta polítics catalans, entre els quals tres presidents de la Generalitat, han estat víctimes d’aquest espionatge. Totes les sospites apunten al fet que al darrere hi ha els serveis d’intel·ligència espanyols. Després que el New Yorker hagi confirmat les sospites continuades que l'estat espanyol va emprar el programa israelià d'espionatge Pegasus contra l'independentisme, el portal d'investigació Citizen Lab ha publicat una llista de 65 persones espiades tant amb el programari israelià com amb Candiru (un software també sovint fet servir per a l'espionatge polític).