Els grups de suport que lluiten contra els casos d'infiltracions de la policia espanyola en moviments socials a Barcelona, València, Girona i Madrid s'han agrupat en un mateix col·lectiu "per reparar part del mal causat per les operacions d'espionatge de l'Estat" i per trencar amb "la impunitat policíaca". En un comunicat, assenyalen amb fotografies i noms dels agents infiltrats, i els períodes en els quals ho van fer, en concret són Dani Hermoso, Ramón Muñoz, Maria Canillas, Maria Isern Torres, Sergio Gigirey, Lucía Rodríguez i Carlos Pérez, i segons denuncien han entrat a formar part de la seva "mitjançant l’engany, la manipulació, la reïficació i la instrumentalització". Des del col·lectiu denuncien que d'ençà que La Directa va destapar el juny de 2022 el primer cas d'infiltració policial han descobert que "moltes de nosaltres hem compartit la nostra vida, relacions sexoafectives, quotidianitat, amistat, habitatge i militància amb agents infiltrats". I afegeixen que han entrat a la seva vida mitjançant "l'engany, la cosificació, la manipulació i la instrumentalització".
📜Manifest: Grups de suport persones afectades⤵️
— Ateneu 24 de juny #EnfortimCasalsAteneus (@Ateneu24dejuny) May 16, 2024
2 anys d'infiltracions policials, complicitat i impunitat.
Després del 8è cas d'infiltració
destapat, el govern @PSOE i @Sumar segueixen en silenci.
Aquesta és la democràcia que ens espera amb l'"esquerra" de @socialistes_cat? pic.twitter.com/obhGW55zgi
Des del col·lectiu denuncien que tant el Cos Nacional de Policia, el Ministeri de l'Interior com la Comissaria General d'Informació els han convertit en "objectes d’estudi, extraient informació il·legalment de la nostra vida i els nostres entorns". El comunicat afegeix que la pràctica "d'espionatge il·legal i inhumana i mancada de tota ètica, és perpetrada per un estat que ha traspassat totes les línies vermelles".
"Trencar amb la impunitat policial"
Els activistes socials denuncien que aquestes infiltracions són "tortures" i reivindiquen la seva lluita per denunciar les tècniques utilitzades pel cos nacional. "El ministeri de l'Interior i la Comissaria General d'Informació romanen en silenci davant de cada nou infiltrat descobert", i a més assenyalen el ministre Fernando Grande-Marlaska qui acusen de defensar aquestes pràctiques justificant que eren "necessàries per mantenir la seguretat nacional, negant-se a proporcionar més informació acollint-se a la llei franquista de secrets oficials". El comunicat assenyala que aquestes operacions "no estan avalades per cap causa judicial, ni compleixen amb els principis de legalitat i proporcionalitat". En aquest sentit, denuncien que són "operacions que tenen una sola finalitat: el control social, la repressió i la vigilància dels moviments socials".
Per concloure, detallen que han presentat querelles contra els agents infiltrats i els seus comandaments responsables, però que veuen “amb ràbia i impotència” que el poder judicial es manté “impassible i inactiu”. “Hem vist com els nostres drets fonamentals han estat vulnerats, objetictivitzant-nos sense cap mena de respecte per la nostra intimitat, integritat moral, llibertat d’expressió, reunió i protesta, ni per la nostra manera de relacionar-nos sexe afectivament”, apunten.