Aquest 12 d'octubre els espanyols celebren el dia de la Hispanitat per commemorar el "descobriment" d'Amèrica en mans del Regne de Castella i amb l'encàrrec de Cristòfol Colom el 12 d'octubre del 1492. Tot i això, no hi ha evidències científiques que el "conqueridor" hagi arribat exactament un 12 d'octubre. Com a protesta pel que simbolitza aquesta festivitat, una part de la societat catalana i espanyola aposten per no celebrar aquesta festivitat.

 

🔴Desfilada i manifestacions 12-O, DIRECTE | Última hora del Dia de la Hispanitat 2023

Missatge unànime en l'independentisme

Aquesta postura és unànime entre l'independentisme català. El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha enviat un missatge aquest matí assegurant que no "hi ha res a celebrar". "Els catalans també tenim un record infaust d'aquesta data i dels borbons", ha escrit Turull al seu compte de Twitter fent referència a la massacre contra la població lleidatana un 12 d'octubre del 1707 en mans de tropes borbòniques. Esquerra Republicana també aposta per no celebrar res aquest 12 d'octubre, mentre la consellera d'Igualtat i Feminismes considera que celebrar aquest dia "enalteix" un "relat històric basat en el supremacisme racial". 

Són exactament les mateixes posicions que el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich; l'ANC o sindicats com la Intersindical. "L'Estat espanyol deu ser l'únic al món que, encara avui, celebra un genocidi. Després hi ha qui encara es pregunta d'on sorgeix l'auge de l'extrema dreta", reflexiona Antich en una piulada. Així mateix, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ni tampoc el lehendakari Urkullu han assistit a la marxa militar tradicional que es fa cada any. 

Podem s'hi afegeix

A aquest posicionament s'hi ha afegit la ministra de Drets Socials en funcions del govern espanyol i secretària general de Podem, Ione Belarra, qui ha afirmat que l'Estat "hauria de plantejar-se seriosament deixar de commemorar el seu dia nacional a l'aniversari d'un genocidi contra els pobles d'Amèrica Llatina". En un missatge a Twitter, Belarra recorda que "els símbols també poden ajudar a enfortir la nostra democràcia". "Podem ser millors", recorda. A més, la ministra espanyola de Podem ha assistit a la desfilada del 12 d'octubre amb un mocador bordat per dones palestines com a missatge de suport al poble palestí en el marc de la guerra entre Palestina i Israel. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ione Belarra (@ionebelarra)