L'Agència Tributària de Catalunya ha celebrat aquest dimecres els seus 10 anys de vida, i ho ha fet clarament marcada per l'absència d'Oriol Junqueras, empresonat des de fa gairebé un any. L'acte ha reunit tres dels consellers que han estat al capdavant de l'agència, Antoni Castells, Andreu Mas-Colell i l'actual vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès. Qui no hi ha pogut ser ha estat Oriol Junqueras, pel que un llaç ha ocupat el seu seient durant l'acte i ha rebut diversos reconeixements i un gran aplaudiment en aquest. 

Aragones llaç groc Junqueras Mas-Colell - Sergi Alcàzar

Durant l'acte, els tres consellers han fet pinya per fer valdre la feina feta en aquests deu anys de vida de l'ATC i també per reivindicar la necessitat de tenir sobirania fiscal i perquè el Govern pugui recaptar tots els tributs dels catalans en un futur pròxim i no només els propis i els cedits per l'Estat. 

En aquest sentit, Aragonès ha defensat la "bona feina feta els últims anys" i ha explicat quins són els reptes de l'Agència dels mesos vinents. En aquest sentit, ha detallat que cal aprovar un nou pla de lluita contra el frau fiscal, així com la creació d'un consell fiscal de Catalunya, d'un institut de recerca i estudis fiscals i d'un consorci tributari català. També ha recordat que l'any 2017 els pressupostos van comptar amb "una aposta clara per enfortir l'Agència" i ha defensat que "sense recaptació no hi ha cap mena de sobirania". 

També en aquest sentit s'ha expressat Castells, que va ser conseller del departament en el moment en què es va aprovar la creació de l'Agència Tributària a través de l'Estatut i també durant la seva posada en marxa, que ha defensat que "no hi ha autogovern sense capacitat per decidir impostos". Castells ha reivindicat l'Agència com un "projecte de país" i ha recordat que l'Estatut deia que en un termini de dos anys (2008) la Generalitat havia de ser "responsable de tots els impostos". En aquest sentit, ha lamentat que no hagi estat així i ha interpel·lat aquells que "parlen tant de lleis", tot recordant que la creació de l'Agència va ser votada per tots els partits que aleshores componien la cambra catalana a excepció del Partit Popular. 

Consellers Mas-Colell Castells Economia Aragonès - Sergi Alcazar

Finalment, Andreu Mas-Colell ha fet un repàs dels anys en els quals va ser al capdavant de l'ATC, clarament marcats per la crisi econòmica però també per les demandes de pacte fiscal amb Madrid. En aquest sentit, ha recordat que en aquell moment l'Agència i la Hisenda pròpia estaven "al centre de l'agenda política", però que hi va haver "tota mena d'impediments", especialment les "retallades" i la "congelació de personal". De cara al futur de la Hisenda catalana, Mas-Colell ha recomanat al Govern "mirar més cap a Copenhaguen que cap a Madrid" perquè "el nord ho tenen més sofisticat". 

L'acte, que ha estat presentat per periodista Xantal Llavina, ha comptat també amb la presència del director de l'ATC, Eduard Vilà, i la secretària d'Hisenda, Marta Espasa, que han explicat la feina que fan des de l'agència i els seus objectius de cara al futur.