L’independentisme omple el carrer i la seva presència és tan contundent com sempre, malgrat que el seu missatge no és tan clar com altres anys a causa de les seves divisions internes. És el que destaquen les tres grans agències internacionals que serveixen notícies als mèdia d’arreu del món.
Aquest any el relat destaca també l’argument de l’unionisme que la Diada ha esdevingut una festa independentista, i les escaients declaracions en aquest sentit del ministre espanyol d’Afers Exteriors, Josep Borrell, des d’Estrasburg, aquest mateix dimarts.
Associated Press, l’agència més gran del món, explica el rerefons polític d’aquesta Diada amb una mirada, diguem-ne, reticent al relat indepe. La Diada 2018 arriba “gairebé un any després que un referèndum de secessió prohibit, celebrat per les autoritats catalanes, portés a una declaració il·legal d'independència que no va rebre cap reconeixement internacional”.
Els biaixos
Les postil·les i apreciacions unionistes van puntejant el text: “Els líders i activistes separatistes que van impulsar [el referèndum], desafiant la protecció constitucional de la integritat territorial d'Espanya...”, diu en un moment. En un altre: “Enquestes i resultats de les eleccions oficials indiquen que aproximadament la meitat dels 7,5 milions d'habitants de Catalunya s’oposen a trencar els llaços centenaris amb la resta d'Espanya”, i afegeix: “Els catalans tenen famílies en altres parts d'Espanya, comparteixen les seves tradicions culturals i parlen espanyol juntament amb el català”.
També remarca que “alguns dins el moviment secessionista volen que el Govern de [Quim] Torra intenti de nou trencar unilateralment i immediatament amb Espanya”. Torra “vol que el nou govern [espanyol] accepti un referèndum d'independència vinculant, però s'espera que [Pedro] Sánchez només ofereixi una votació sobre l'augment del ja considerable grau d'autogovern de Catalunya”.
L’agència britànica Reuters explica la situació amb la mateixa aroma: “Els últims anys, els partidaris de separar la regió, rica i políticament dividida, de la resta del país han utilitzat la Diada [...] per promoure la seva causa amb manifestacions massives”. Cita David Castiella, un venedor de 52 anys, que diu: “És molt difícil ara perquè el govern espanyol no canviarà... No ofereixen res”.
Independentisme a debat
Insisteix Reuters que l’independentisme està en debat. “Les divisions sobre la secessió són fortes en una regió que representa al voltant d'una cinquena part de la producció econòmica espanyola i que ja té un alt nivell d'autonomia en àrees com l’educació i la salut i la seva policia”.
Aquesta agència ha publicat apart una anàlisi sobre les repercussions econòmiques del moment polític a Catalunya. Amb poques dades i mal acreditades, el dibuix que fa és que la secessió ha perjudicat Catalunya, que és “motor de l’economia espanyola. Malgrat que "Sánchez ha estabilitzat la situació", la crisi pot "tornar a esclatar en qualsevol moment".
Catalonia crisis could flare again, with political and economic fall-out https://t.co/HNCAYRS5So
— Reuters World (@ReutersWorld) 11 de setembre de 2018
Com sempre, Agence France Presse (AFP) fa el reportatge més acolorit. Cita entre altres Pol Solà, un jove doctorand en biologia, que ha anat a la Diagonal “perquè no es pot menysprear tanta gent. És una manifestació que demana el dret a decidir i la llibertat dels presos polítics”. També és el més carregat cap a l’unionisme. A més de Borrell, esmenta la valoració d’Oriol Bartomeus, politòleg de la Universitat de Barcelona: “L'independentisme demostra que és la força política organitzada més important [de Catalunya], però està mancat d’un missatge clar”.
Per a l’AFP, l’independentisme passa tràfecs debatent entre “l’autodeterminació o més autonomia”. I afegeix: “Després del fracàs de la via unilateral aplicada [per Carles Puigdemont [...], Torra no té un pla cap a la secessió”.