Les eleccions posen a prova “la força del moviment independentista a Catalunya”. Així ho explica Associated Press, l’agència de notícies nord-americana, la més gran del món. Les altres grans agències internacionals fan servir el mateix fil conductor, molt semblant a l’enfocament de les eleccions del 21 de desembre del 2017.

Les eleccions “mesuraran la força dels separatistes”, titula la britànica Reuters. Igualment, Agence France-Presse destaca que les eleccions decidiran si “els separatistes es mantenen al capdavant” del Govern, “cosa que el president del govern espanyol, el socialista Pedro Sánchez, espera evitar”. La nota de l’agència italiana Ansa explica que “el frec a frec entre tres partits presagia un estancament” i afegeix que Catalunya, “governada per les forces independentistes, torna a fer front a les ferides doloroses obertes pel xoc amb Madrid del 2017”.

Reuters en fa la interpretació més política. “Tant si les eleccions les guanyen els partits separatistes que ara governen Catalunya com si les guanyen els socialistes que lideren el govern central espanyol, és improbable que es repeteixi la caòtica i efímera declaració d’independència de finals del 2017”, perquè “el moviment està dividit entre moderats i radicals i els seus líders són a la presó o fora després dels fets del 2017”, diu l’agència britànica. Aquestes eleccions, però, “seran un senyal important de la influència dels independentistes i podrien afectar la trajectòria política del moviment els propers anys”.

Associated Press fa un pronòstic més gris. “Fins i tot si els separatistes mantenen la majoria al Parlament, no hi ha cap garantia que superin la lluita interna que va esclatar dins el govern de coalició”.

Alhora, totes les agències segueixen el guió difós pel PSOE sobre Salvador Illa. AP en parla com el polític de qui “s’espera que acabi amb el domini dels independentistes al Parlament des de fa més d’una dècada”. Ansa, però, recorda que malgrat que “els socialistes voldrien passar pàgina” del “fantasma” del 2017 “en nom de la pacificació nacional, però, en aquest moment no tenen prou força” per fer-ho. France-Presse recorda que “fins i tot si obtenen el nombre més gran de vots, els socialistes necessitaran socis” per governar, cosa que és improbable malgrat que “compten amb ERC, un partit obert al diàleg, el suport del qual ha permès fins i tot al govern minoritari de Sánchez aprovar el pressupost”.

També es remarca l’esforç organitzatiu que ha suposat el desafiament de la Covid-19 i les exigències que suposa sobre els votants. AP destaca que “les autoritats han fet d’alguns mercats, auditoris i fins i tot una antiga plaça de toros a Tarragona nous col·legis electorals per facilitar el vot”.

 

Foto principal: Un mercat de Barcelona habilitat com a col·legi electoral / Sergi Rugrand