De Ginebra a Hèlsinki. El president català, Carles Puigdemont, visita Finlàndia en el seu tercer viatge per la UE amb l'objectiu de visibilitzar la difícil situació que travessa Catalunya i per internacionalitzar la qüestió catalana. Puigdemont encadena el viatge a Suïssa amb aquesta nova estada en un país europeu, altra vegada en un país respectuós amb els drets fonamental i en què el president es pot sentir especialment còmode. El viatge a Finlàndia comença avui i s'allargarà fins dissabte, quan ja farà una setmana que el president va sortir de Bèlgica.
Puigdemont participarà en diversos actes i conferències tal com ja ha fet a Suïssa, on ha tractat la situació dels drets humans. El president, doncs, tornarà a tenir una agenda ocupada a Finlàndia, segons ha comunicat el mateix Govern de la República. Amb aquests actes, Puigdemont vol multiplicar la pressió sobre les institucions de l'Estat amb un nou viatge dins de les fronteres europees, tot plegat mentre continua rondant l'amenaça que la justícia espanyola pugui retirar el passaport al president en un intent d'aturar-ne els moviments per Europa.
El president participarà en dos actes a Hèlsinki. El primer dels grans esdeveniments serà dijous 22 al Parlament de Finlàndia, on el president ha estat convidat per part del grup parlamentari Amics de Catalunya. A més, el president protagonitzarà divendres una conferència sobre la situació de Catalunya a la Universitat de Hèlsinki.
Amb qui es reunirà?
Puigdemont anirà aquest mateix dijous a Hèlsinki per visitar el Parlament finlandès cap a les 14 hores, convidat per un grup de diputats simpatitzants de l'independentisme, durant les hores prèvies a la sessió d'investidura de Jordi Turull, que tindrà lloc a les 17 hores al Parlament de Catalunya. El president assistirà al ple parlamentari i després farà una roda de premsa. A més, es reunirà amb diversos diputats, entre els quals podria figurar —segons va assenyalar la premsa finlandesa— el president de la Comissió d'Afers Exteriors de la cambra finlandesa i exprimer ministre del país, Matti Vanhanen.
Divendres pronunciarà una conferència a les 10 hores a la Universitat de Hèlsinki. A aquest col·loqui, amb el nom Petits estats i xarxes socials i polítiques en un món globalitzat: cap a una república digital a Catalunya, el seguirà una altra roda de premsa i després una trobada amb membres d'un grup influent finlandès, la Nova Societat de Política Internacional de Finlàndia, que té com a màxim exponent l'exministre d'Exteriors finlandès Pär Stenbäck.
Amb aquest viatge, Puigdemont ja encadena tres viatges en les darreres setmanes: Dinamarca, Suïssa i Finlàndia. Igualment, les conselleres Clara Ponsatí i Meritxell Serret també han fet altres moviments per la Unió Europea. El conseller Toni Comín, fins ara, no s'ha mogut de Bèlgica.