Cap de setmana d'avaluar la situació després de la tempesta. Aquest dissabte les converses entre PSOE i Junts per a la investidura han viscut un parèntesi, segons fonts de la negociació. L'acord, que dilluns semblava a tocar, ha quedat encallat en l'exigència de Junts de garantir que l'amnistia cobreixi totes aquelles persones perseguides per la seva participació en el procés. L'estratègia negociadora de Pedro Sánchez, que va optar per rubricar l'acord amb ERC abans de tancar també un pacte amb Junts, no ha fet més que afegir dificultats a l'escenari. El PSOE ha volgut jugar amb la rivalitat entre les forces independentistes i s'ha acabat enganxant els dits. Res no és casual. Tampoc el fet que mentre la tensió es feia evident a la negociació de Brussel·les, aquest divendres a Madrid la Guàrdia Civil assenyalés Marta Rovira com a impulsora de Tsunami Democràticl'Audiència enviés a judici els 12 CDR de l'Operació Judes

Dilluns la fotografia del Puigdemont a Brussel·les amb el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, havia d'evidenciar fins a quin punt s'havia avançat en les converses. El pes simbòlic de la cita, que es va organitzar als despatxos de Junts al Parlament Europeu, sota la imatge gegantina d'una urna de l'1-O, resultava prou contundent. Per primer cop, el PSOE reconeixia el paper de Puigdemont, a qui en una nota de premsa per informar de la reunió anomenava "president". El pacte semblava ja gairebé fet i a la seu de Junts es va començar a posar en marxa tota la maquinària per ratificar-lo, la qual s'havia d'activar amb una trobada de la cúpula del partit a Brussel·les.

Dimarts, l'endemà de la reunió de Puigdemont amb el número tres del PSOE, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va mantenir una conversa telefònica amb Pedro Sánchez. La trucada s'afegia a la que havia mantingut Sánchez tres setmanes abans amb el president del partit, Oriol Junqueras. Aquella mateixa nit, la de la castanyada, ERC va anunciar que la conversa havia servit per tancar un acord sobre la llei d'amnistia.

Amnistia

A Brussel·les, però, més enllà de fotografies, el perímetre de l'amnistia seguia sense moure's. Junts, a més, retreia al PSOE que s'havien introduït canvis en el redactat de punts ja acordats del text. L'objectiu de Junts és, segons fonts d'aquesta formació, evitar que quedin fora de l'amnistia casos que cavalquen damunt l'estela del lawfare, que no estan vinculats directament al referèndum o a les protestes per la sentència del Suprem, però sí a la persecució judicial contra els responsables procés. Es tracta de carpetes com Volhov, sobre el finançament del procés, en el qual està investigat, entre d'altres, el cap de l'Oficina de l'expresident de Puigdemont, Josep Alay. Però també casos sota secret de sumari o pendents de concretar imputacions. Argumenten que si aquest front no es blinda obriria una pista a la persecució judicial de persones implicades al referèndum de l'1-O. 

Això no obstant, el PSOE insisteix a fer una lectura restrictiva i marcar línies vermelles clares amb l'argument que cal impedir posar en dubte la constitucionalitat d'un projecte que ja abans de fer-se públic ha provocat el rebuig dels vocals conservadors del Consell General del Poder Judicial. Els socialistes insisteixen a acotar amb precisió l'abast de l'amnistia que hauran d'aplicar els jutges i rebutgen que es pugui convertir en un paraigua que cobreixi delictes més enllà dels vinculats al desplegament polític i la defensa del referèndum.

Quan dijous es va reunir a Brussel·les la permanent de Junts que havia de donar llum verda a l'acord, el número tres del PSOE esperava a un hotel de la capital belga per tornar a trobar-se amb Puigdemont per a la fotografia de l'acord. Això no obstant, després d'hores de debat, al vespre el secretariat va tancar la reunió sense ratificar el pacte d'investidura. Tampoc es va convocar l'executiva, com estava previst aquella tarda, ni el consell nacional, que havia de garantir la ratificació del projecte i fins i tot la consulta a la militància el cap de setmana.

En canvi, mentre la cúpula de Junts estava reunida a l'hotel Thon de Brussel·les, l'acord avançava amb ERC. Oriol Junqueras es va reunir amb el ministre de Presidència, Félix Bolaños, per signar el pacte, que uns i altres van presentar al vespre en sengles rodes de premsa. De sobte, als obstacles objectius que havia de superar el pacte amb Junts, s'hi afegia les dificultats que planteja per al partit de Carles Puigdemont defensar un acord encapçalat per una d'amnistia que ERC i PSOE ja han anunciat i signat. 

Tensió PSOE-Junts

Si dijous al vespre la reunió de Junts a Brussel·les va refredar la possibilitat d'un acord imminent, divendres va quedar definitivament congelada. Al llarg del dia es van succeir els contactes amb Santos Cerdán, amb la mateixa opacitat de sempre, fins al punt que resultava gairebé impossible conèixer el format utilitzat. Els socialistes, conscients que l'aposta de Sánchez per l'amnistia els pot sortir molt cara si no aconsegueixen lligar els set diputats de Junts, van apujar la pressió en unes converses que, segons fonts de la negociació, van viure moments de molta tensió, especialment al matí. Seguien les negociacions a la capital belga amb Puigdemont el secretari general, Jordi Turull, i la responsable del grup parlamentari al Congrés, Míriam Nogueres, que no van tornar a Barcelona fins divendres al vespre. També divendres al vespre el número tres del PSOE se'n va tornar a Madrid. 

Les dificultats de dijous i divendres a les negociacions entre el PSOE i Junts no només ha fet trontollar el calendari de la investidura amb què somiava el PSOE, també ha reobert una esquerda de dubtes al partit de Carles Puigdemont que semblava que havien quedat ventilats amb la fotografia de dilluns. De sobte, les veus més contundents del partit van guanyar protagonisme. "El PSOE s'ha precipitat i ara patiran", assegurava un dirigent. Enmig del desconcert, Jordi Turull va enviar un missatge als membres de l'executiva garantint que no signaria una amnistia per a VIP, i que no deixarien "cap soldat tirat". 

Divendres al vespre la consigna de Junts era tranquil·litat i abaixar el suflé. No hi ha pressa, reiteren. Mantenen que aquest cap de setmana no s'espera canvis. I de fet, fonts del partit asseguren que no hi ha hagut moviments significatius aquest dissabte, amb la qual cosa l'agenda segueix congelada. I cada cop més difícil per a un ple d'investidura la setmana vinent, com pretén el PSOE. Si Junts aconsegueix finalment tancar un acord, haurà de reunir successivament la permanent, l'executiva i el consell nacional per ratificar-lo, a banda d'una eventual consulta a la militància. Tot plegat hauria d'estar enllestit dimarts per tal que la presidenta del Congrés pugui convocar el ple d'investidura per dijous. En cas contrari, Pedro Sánchez no tindrà la investidura tampoc la setmana vinent i no podrà complir el seu somni de comparèixer a la reunió de la Internacional Socialista de dissabte i diumenge vinent a Màlaga ratificat al càrrec. La partida, però, continuarà.