Josep Costa  ha anunciat, aquest dilluns, que portarà a judici l’agent dels Mossos (TIP 13450) que va picar-lo amb la porra a les mans durant les protestes contra la cimera hispanofrancesa a Barcelona, el 19 de gener de 2023, “si el policia no és amnistiat”.  I és que el magistrat de Barcelona  que ha investigat la denúncia de Costa ha dictat una resolució, en la qual sosté que les accions del mosso “poden ser constitutives de delicte”, en concret de delictes que arriben als 9 anys de presó cada un. I, ara, pregunta a la Fiscalia i la resta de parts si demanen  portar l’agent a judici o arxivar el procediment, com s’espera que demanarà la seva defensa. Costa acusa l’agent dels delictes de lesions, denúncia falsa, falsedat documental i prevaricació.

En la resolució,  datada el 20 de setembre i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat,  el titular del jutjat d’instrucció 29 de Barcelona, Santiago García, afirma que l’agent dels Mossos d’Esquadra (amb el TIP 13450)  per evitar que Josep Costa, com a manifestant, subjectés amb les mans una tanca que protegia els polítics i perquè no la traspassés de “forma desproporcionada a la finalitat” el va picar amb la porra reglamentària en ambdues mans tancades, causant-li lesions per contusió, amb inflamació i hematoma en ambdues mans i ferida oberta sagnant el segon dir de la mà esquerra, per les que va necessitar assistència mèdica.

Denunciat per justificar l’acció policial

En el relat dels fets, el magistrat hi afegeix: “Presumiblement, per justificar l’actuació policial, es van obrir diligències per resistència i desobediència a agents de l’autoritat contra el senyor Costa entre altres, que van ser arxivades judicialment sense practicar cap diligència”. És a dir,  que en el relat de fets també es recull una possible denuncia falsa contra l’exdiputat de Junts. Fins i tot, un ciutadà que era testimoni de l'agressió patida per Costa, va ser multat, que, finalment, li va retirar la direcció de la policia catalana en ser difós la desproporció del seu cas.

El lletrat independentista ha fet pública una part d’aquesta resolució a la xarxa X i ha  assegurat: "Això em permetrà presentar acusació contra ell per dur-lo a judici (si l’amnistia no ho impedeix)."

El jutge ha donat deu dies a la Fiscalia, l’acusació particular de Costa i a la defensa perquè indiquin si volen anar o no a judici. És en aquest tràmit, que la defensa de l’agent podria demanar que se li apliqui la norma de l’oblit penal.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!