Cara i creu de la llei d’amnistia del procés. Un agent dels Mossos d’Esquadra presentarà un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem contra l’amnistia aplicada, aquest dimarts, pel TSJC a un jove, condemnat a 3 anys i mig de presó per atemptat contra l’autoritat en concurs amb lesions, i que ha d’indemnitzar l'agent amb 76.647 euros per les lesions patides, en una protesta a Barcelona, el 2020. Així ho ha confirmat José Antonio Bitos, l’advocat de l’agent, amb el número de TIP 8.495, a ElNacional.cat, aquest dijous. L’Audiència de Barcelona va condemnar Marc, juntament amb altres dos amics, perquè llençaven pedres a una furgoneta de la policia catalana, i després en ser perseguit, el jove va xocar frontalment contra l’agent, van caure a terra i el mosso es va trencar el peroné, i li han quedat limitacions.

Bitos sosté que “el delicte de lesions no és amnistiable”, i que la llei deixa clar, que “es mantindrà la responsabilitat civil que correspongui pels danys soferts pels particulars”.  En la sentència, la secció d’apel·lacions del TSJC expressa clarament que Marc ha d’indemnitzar l’agent. Això no obstant, l'advocat  declara que “aniran fins al final” per obtenir aquest rescabalament. És a dir, si el Suprem els desestima el recurs, demanarà empara al Tribunal Constitucional (TC) i després al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

Una protesta en l'aniversari de l'1-O

Els fets van passar l'1 d'octubre del 2020, quan l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural van convocar una manifestació per commemorar el tercer aniversari del Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya. Els tres acusats, veïns de Granollers (Vallès Oriental), van anar a la manifestació, que va sortir de la plaça de Sant Jaume de Barcelona i va arribar fins a la plaça Catalunya, on un grup de manifestants van començar a posar barricades.

Segons la sentència de l'Audiència de Barcelona, els tres acusats van llançar pedres contra almenys una furgoneta antiavalots dels Mossos d'Esquadra, que estava en marxa amb agents a dins. Després van ser perseguits per agents dels Mossos a la plaça de Catalunya, i Marc xa xocar frontalment contra l’agent i “no va ser un xoc fortuït, sinó plenament intencional. El va envestir i tenia l’opció de seguir la seva marxa, o esquivar-lo, com va fer amb els altres agents”, afirma el tribunal de la secció 7a  de l’Audiència de Barcelona en la sentència, que el va condemnar, el juny de 2023. Els joves, defensats per Norma Pedemonte, d'Alerta Solidària, van declarar en el judici que no sabien que qui volia detenir-los eren agents  perquè anaven de paisà.

Les lesions són amnistiables?

La secció d’apel·lacions del TSJC va dictar l’amnistia per a Marc i als seus dos amics, a més de setze joves més en vuit causes diferents, aquest dimarts,  i paral·lelament també va concedir-la a l’exconseller d’Interior, Miquel Buch, i a l’agent dels Mossos, Lluís Escolà, en la causa de la protecció del president Puigdemont a l’exili. És el primer tribunal que aplica la llei d’amnistia del procés, i ara la primera persona que en presenta un recurs és un agent de la policia catalana.

 

En la sentència del TSJC, el tribunal, presidit per la magistrada Ángels Vivas, admet que la llei de l’oblit penal dels fets del procés “no es refereix explícitament al delicte de lesions”, però hi afegeix que en aquest cas s’hi ha d’incloure perquè el delicte de lesions s’ha apreciat “en concurs amb el delicte d’atemptat” i  “la finalitat apriorísticament amnistiable en una evident connexitat”.  A més, hi precisa que la lesió patida per l’agent “no es troba entre els supòsits explícits de l’exclusió”, que recull la llei, la qual cita “Els actes dolosos contra les persones que haguessin produït un resultat de mort, avortament o lesions al fetus, la pèrdua o la inutilitat d'un òrgan o membre, la pèrdua o inutilitat d'un sentit, la impotència, l'esterilitat o una greu deformitat”.

Per contra, l’advocat de l’agent  assegura que “el delicte d’atemptat contra agent de l’autoritat i el delicte de lesions són diferents, tot i que en la sentència és en concurs ideal dels dos delictes, però les penes no se sumen”.

Reclamació per la via civil

Pel que fa a la responsabilitat civil, el tribunal declara que l’agent pot anar a la via civil a reclamar la indemnització. Literalment, hi afirma: “De conformitat amb el que es disposa en l'article 8.2 de la Llei orgànica 1/2024 i pel que es refereix exclusivament a Marc R. C., aquesta extinció de la responsabilitat civil no resultés aplicable al delicte d'atemptat en concurs ideal amb delicte de lesions ni les seves conseqüències resarcitòries que en tot cas podran ser exercitades en la jurisdicció corresponent pel perjudicat, l’agent dels Mossos d'Esquadra número 8.495.”

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!