Empresaris i agents socioeconòmics de la ciutat de Tarragona han reclamat a l'Ajuntament que les negociacions entre formacions per aconseguir l'aprovació inicial del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) sigui real i es treballi per encarrilar "una majoria de consens i no d'imposició" pel bé de la capital i el seu desenvolupament futur.
Han valorat així les afirmacions del regidor d'Urbanisme i Patrimoni del consistori, Nacho García, que en una entrevista en Ràdio Ciutat de Tarragona va confirmar aquesta setmana la seva voluntat de treballar per a una majoria de consens, va apel·lar a la "generositat" dels partits i va anticipar després amb qui preveu pactar, descartant per complet els plantejaments de diverses formacions.
En la mateixa entrevista, García va explicar que han iniciat la ronda de converses amb els partits i que Junts i Comuns seran els socis preferents, mentre que ERC els va advertir que en el seu vot tinguin en compte que una "part no petita" del POUM plantejat és fruit del treball dels republicans quan governaven a la capital.
El regidor va descartar el PP perquè el seu model no és el dels socialistes i dubte que canviïn la seva posició i va apuntar que amb els regidors de VOX no obren cap negociació. En aquest sentit, García va vaticinar que les qüestions per les quals haurà "de picar pedra" seran els creixements per l'Horta Gran amb els Comuns; Mas d'en Sorder com a punt conflictiu amb ERC, mentre que amb Junts caldrà ajustar els creixements previstos cap a la zona de Llevant.
Davant d'aquest escenari de negociacions, fonts consultades han lamentat que el POUM distarà molt de ser el plantejament de consens que tant entitats com el teixit empresarial han reclamat a l'Ajuntament. El POUM de 2013 es va aprovar sense cap vot en contra. "Un pla que neixi sol amb 14 vots distarà molt a ser el pla de consens que suposadament prediquen, serà de mínims o ni això", han reflexionat.
Sobre el calendari previst, el regidor d'Urbanisme va augurar que l'aprovació inicial podrà realitzar-se aquest primer semestre, en espera de conèixer el detall dels informes de viabilitat econòmica i d'inundabilitat en elaboració. A més, va insistir que el POUM es tirés endavant amb o sense l'acord per a les compensacions econòmiques que hauria de percebre l'antiga CLH per al trasllat de les seves instal·lacions.
En els últims mesos, diverses veus han manifestat que aquest POUM ha de ser un autèntic pla de futur per a la ciutat. La Cambra de Comerç de Tarragona va reclamar a l'Ajuntament que lidera Ruben Viñuales que defugi els curtterminismes.
"Té una gran oportunitat, més enllà d'anuncis i presentacions, d'aconseguir que la col·laboració publicoprivada sigui un fet i que els sectors econòmics vegin que els interrogants o dubtes que han expressat sobre el projecte són escoltats o, almenys, presos en consideració." Per això, la Cambra va defensar que la proposta del POUM estigui ben dimensionada i sigui econòmicament viable, perquè tant els grans projectes econòmics com la planificació en habitatge no quedin en paper mullat.