La d'ahir va ser una jornada molt intensa al Congrés dels Diputats. En principi, Pedro Sánchez havia de comparèixer per donar explicacions per l'espionatge amb Pegasus i va acabar justificant-lo. A la tarda, es va aprovar la llei de l'audiovisual amb l'abstenció del PP i el no d'ERC, així com la llei del només sí és sí. Enmig de tot plegat, el republicà Gabriel li va retreure al president del grup parlamentari d'Unidas Podemos, Jaume Asens, que hagi anat sovint a reunir-se o a visitar els polítics catalans exiliats a Waterloo: “Deixa d’anar tant a Waterloo, vinga!”, li va dir al diputat morat en el ple. Aquestes declaracions van encendre la polèmica, que encara no es pot donar per tancada. Avui, l'últim a dir la seva ha estat un dels protagonistes, el president Puigdemont, que des de l'exili ha volgut enviar-li un missatge d'agraïment a Asens, i de retruc, tornar a lamentar el comentari de Rufián.
"El valor del compromís es posa a prova quan defenses drets fonamentals malgrat la discrepància ideològica i les incomoditats que comporta. És el que en Jaume Asens sempre ha fet quan ha abordat la repressió de què som víctimes, sigui anant a les presons o a l'exili. Gràcies!", ha expressat el president a través d'una piulada. Aquesta és la seva resposta a les declaracions que ha fet avui matí el mateix Asens a Rac 1, on ha retret a Rufián que "parli amb un cert menyspreu" dels exiliats i no valori la situació d'exmembres del Govern de la mateixa manera com ho fa amb els que van anar a la presó. Asens ha recordat que ell va aconsellar com a advocat aquest exili, que "ha permès internacionalitzar el conflicte", unes paraules que Puigdemont ha volgut agrair amb un missatge sincer a Twitter.
L'exili, "una posició legítima"
En aquest sentit, Asens, ha apuntat que li fa la sensació que Rufián "ha tendit a no donar el mateix valor a gent que està a l'exili", un fet "respectable, però que jo no comparteixo", perquè "la meva militància antirepressiva fa que sempre hagi estat al costat de la gent que penso que ha patit injustament algun tipus de persecució, i això inclou la gent de l'exili". Asens ha desvinculat la posició "personal" de Rufián de la d'ERC respecte als exiliats. "No crec que la posició de Rufián amb l'exili sigui extensible a ERC, que és més plural", amb tot, el seu grup parlamentari el va aplaudir intensament després de la seva intervenció. "L'he sentit moltes vegades parlar de l'exili amb cert menyspreu, i a mi em sembla que l'exili és una posició legítima", ha resumit el polític català.
Després de sentir les paraules de Rufián al Congrés, Puigdemont ja va compartir una reflexió sobre aquesta qüestió, lamentant que el republicà s'hagués pronunciat en aquests termes: "Anar a Waterloo a fer política o a fer visites personals només molestava als qui ens volen aïllar i empresonar. Veig que ara també molesta a ERC. Em sap molt de greu. Sobretot perquè si l'alternativa és anar tant a Madrid, ja en veiem els resultats. Avui mateix", va escriure Puigdemont, en al·lusió al fracàs de les negociacions d'ERC amb el govern espanyol.