Primer suport policial perquè la Prefectura Superior de la Policia de Via Laietana, 43 de Barcelona sigui cedida a la societat catalana per reconvertir l’edifici un centre de memòria de la repressió. L’Agrupación Reformista de Policías (ARP) ha emès un comunicat, aquest dilluns, en el qual afirma que “va ser un edifici on es van donar episodis de detencions, manifestament il·legals, tortures i morts, en algunes ocasions, ocasionades per membres de la policial al servei de la dictadura. Ocultar aquesta realitat que desgraciadament forma part de la història sinistra de la dictadura, és crear un ambient de crispació en benefici de la intransigència”. L’entitat es defineix com un “sindicat amb vocació estrictament laboral, reformista i progressista” i per això reclama que els agents destinats a Via Laietana siguin enviats a un edifici “adequat i dotat de màxima seguretat”, i que l'edifici sigui cedit a les administracions catalanes.
El Departament de Justícia fa temps que sosté que hi ha una negociació discreta perquè la comissaria de Via Laietana sigui cedida i convertida en un espai de memòria. L’Ajuntament de Barcelona també hi està d’acord, tot i que el projecte final està obert. Les entitats de memòria i culturals, com Òmnium, no han parat de reivindicar aquesta reconversió. Precisament, la Comissió de la Dignitat ha convocat per aquest dimarts, a les 7 de la tarda, una nova concentració davant l’edifici de Via Laietana per exigir que sigui un centre de memòria. Hi intervindran l’actriu Carme Sansa i Toni Strubell, que llegiran el testimoni de Mavis Bacca Dowden, a més l’actuació musical de Santi Aubert, violí, i Joana Blanc, viola. El Congrés dels Diputats va aprovar el 2017 aquesta cessió, però la queixa d'associacions policials ha fet refredar el projecte i del qual ha de donar el vistiplau el Ministeri de l'Interior. Paral·lelament a la reivindicació social, s'han presentat les dues primeres querelles per tortures a Via Laietana en jutjats de Barcelona.
El reclam
En el comunicat, l’agrupació policial recorda que l’any 1985 el govern espanyol va cedir la Direcció General de la Seguretat a Madrid a la Comunitat de Madrid, edifici en el qual també sosté que “es van produir fets gravíssim, explicat per les víctimes i el mateix Estat”. A més, insisteix que els actuals funcionaris del CNP destinats a la Prefectura superior de Via Laietana “han de ser atesos pel Ministeri de l’Interior, amb la previsió d’un edifici modern i mitjans”, i sosté que els agents de la Policia Nacional “no poden ser objecte d’assenyalament social, i menys els destinats a aquest edifici heretat del franquisme”. Certament, actualment en aquest edifici no es realitza cap funció policial activa, ja que els detinguts són enviats a la comissaria de la Verneda, i tampoc acull cap gestió a la societat.
I, per això, proposa el seu trasllat i que Via Laietana "en un gest de societat democràtica i de les seves institucions, ha de servir per tancar desavinences entre la població i la Policia Nacional".
L’ARP, creada el 2016, indica al seu web que es dedica, inicialment, al col·lectiu de la Policia Nacional, tot i que es desconeix la seva representació al cos.