La presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, ha presentat la seva dimissió en el càrrec després de les informacions aparegudes en els últims dies sobre el finançament il·legal d'aquesta formació política. Aguirre ha comparegut a la seu del carrer Gènova davant dels periodistes a les 14.22 hores en una convocatòria que no estava anunciada. Sola, i amb la cara tensa, ha anunciat la seva decisió en una roda de premsa on ha intentat desmarcar-se de la trama corrupta.
Roda de premsa
Aguirre ha presentat la seva dimissió davant "la gravetat de les informacions" aparegudes en els últims dies, relacionades amb el PP de Madrid, unes informacions que ha dit que "caldrà confirmar i calibrar". Assegura que dimiteix per "responsabilitat política", encara que les notícies "no tenen per què ser absolutament certes". Al·lega que no li consta que hi hagués finançament il·legal. A més a més, ha assegurat que ella no té cap "responsabilitat material en els fets" i que no podrà ser perseguida per ells, però que dimiteix perquè "la gent vol gestos". Ha dit que, com a presidenta, no tenia participació en les decisions en qüestions econòmiques, ja que hi havia responsables específics sobre aquesta àrea, tot i que ha apuntat que, com a presidenta, tal vegada hauria d'haver estat al corrent d'aquests afers. Segons Aguirre, la corrupció està "fent un mal enorme a tots els partits polítics" i ha apuntat que "d'altres la tenen" també.
Per sorpresa
Divendres Esperanza Aguirre va comparèixer davant de la comissió d'investigació sobre la corrupció política a l'Assemblea de Madrid. Va aparèixer molt segura de si mateixa, i va afirmar que comptava amb el suport de la direcció nacional del PP. En aquesta ocasió, va mostrar el seu suport ferm als exconsellers Lucía Figar i Salvador Victoria, investigats per la Trama Púnica. El mateix Rajoy, preguntat sobre ella, va reaccionar amb irritació, tot assegurant que "no hi havia cap acusació contra ella sobre res" i que "no es pot condemnar a la gent sense saber de què se l'acusa". Però María Dolores de Cospedal, secretària general del PP, ja s'havia desmarcat d'Aguirre, tot recordant que ella havia cessat el gerent del PP madrileny, Beltrán Gutiérrez, implicat a la Púnica, i que va ser Aguirre qui va repescar-lo i li va oferir una feina al PP de Madrid (de fet, Gutiérrez continuava treballant al carrer Gènova.
Aguirre, abans de dimitir, només ha comunicat la seva decisió a Mariano Rajoy. Però, de fet, Aguirre tenia els dies comptats, perquè des de la pèrdua del municipi de Madrid s'havia previst un congrés extraordinari del partit, on ella hauria d'haver deixat el seu càrrec.
Xarxa Púnica
Els fets s'han precipitat des que el dijous es va registrar la seu de l'organització madrilenya del PP per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco. Es tractava d'investigar si els pagaments de la trama Púnica van servir per finançar il·legalment la formació. No està gens clar que Aguirre, que es defineix com "Madrileña. Liberal. Patriota", estigui desvinculada de la Púnica, i el PP té por que el cas pugui acabar esquitxant-la i esquitxant, també, un partit ja molt tocat.
Gestora d'emergència
Davant la dimissió d'Aguirre, la direcció nacional del PP ha decidit que el PP de Madrid quedarà sota comandament d'una comissió gestora, que conduirà el partit fins a la celebració del congrés regional. Però Aguirre continuarà dirigint el grup municipal del PP de Madrid, ja que manté els càrrecs en aquest àmbit.
Rajoy: "T'entenc"
La reacció de Mariano Rajoy davant la dimissió d'Aguirre no podia ser més lacònica: "T'entenc", li ha comunicat. Ciudadanos s'ha volgut apuntar el mèrit de la dimissió d'Aguirre. Albert Rivera, en un tuit, ha assegurat que el motiu de la decisió d'Aguirre ha estat la comissió d'investigació impulsada per Ciudadanos a l'Assemblea de Madrid. Íñigo Errejón s'ha pronunciat amb el mateix sentit, però assegurant que la comissió l'ha impulsat Podemos. Però Errejón ha estat més crític que Rivera: "Esperanza Aguirre va voler ser Thatcher però va acabar com Nixon: tot dimitint davant l'assetjament de la corrupció" i ha afegit que cal que deixi també els seus càrrecs a l'Ajuntament de Madrid.
Nou vell escàndol
La trama Púnica es va destapar l'octubre del 2014, que es va saldar amb la detenció de molts homes polítics i empresaris, el més destacat de tots ells era Francisco Granados, la mà dreta d'Esperanza Aguirre al PP madrileny (de fet, el nom de Púnica ve del nom científic de la magrana, en referència a Granados). Una empresa tenia un paper destacat en la trama: Cofely, la filial espanyola del grup energètic francès GDF-Suez. Aquesta empresa va obtenir concessions de sistemes d'eficiència energètica o de climatització a nombroses institucions, presumptament a canvi de comissions (des de Ministeris fins Ajuntaments, passant per delegacions de l'Agència Tributària). La majoria d'aquests contractes eren de baix import i, per tant, molts d'ells van ser adjudicats directament, sense concurs. Tot i que la majoria de polítics implicats en l'escàndol pertanyien al PP, n'hi havia també dos del PSOE i un d'IU, tots ells de l'Ajuntament de Parla. A desgrat de les investigacions judicials, diverses institucions van continuar establint contractes amb Cofely. Però el relleu a l'Ajuntament de Madrid ha facilitat les investigacions. L'alcaldessa Carmena ha posat en qüestió algunes decisions preses el 2006 per l'Ajuntament en contra de l'opinió de la intervenció i ha facilitat documentació als tribunals sobre el cas. Tot plegat, ha dinamitzat les investigacions.
(FOTO: Aguirre a la compareixença de premsa en què ha anunciat la dimissió / EFE)