Ell s'ho talla i ell s'ho cus. El jutge Joaquín Aguirre ha rebutjat la recusació contra ell presentada per Josep Lluís Alay al cas Volhov, arran de les gravacions en què el jutge es vantava de ser responsable del fracàs de la primera proposta de llei d'amnistia. En l'escrit en què inadmet la recusació contra ell, el jutge no nega les declaracions en què se'l sent carregar contra el govern de Pedro Sánchez i contra la llei d'amnistia, però retreu que ni el mitjà que les va publicar, Diario.red, ni Alay, indiquen la font d'on van sortir. 

"Per tant, la recusació es basa exclusivament en uns àudios d'origen desconegut, respecte dels quals el mitjà que els publica no ha volgut desvelar la font, i això permet suposar que la font es inconfessable, que el seu origen és tèrbol i, possiblement, il·lícit, la qual cosa haurà de decidir el jutjant a qui per repartiment hagi correspost la denúncia interposada per aquest magistrat davant del Cos Nacional de Policia", argumenta Aguirre, que ha denunciat la divulgació de la conversa com una interceptació il·legal i una manipulació. Segons el jutge, atès que les gravacions tenien sis mesos d'antiguitat "existeix la possibilitat de manipular el moment de publicació per presentar la recusació en el moment que més interessi al recusant". Amb els mateixos arguments respon a altre sis investigats en aquest cas que es van sumar a la recusació.

Àmbit privat

Diario.red va publicar dues gravacions en què se sent Aguirre durant una conversa referint-se a l'amnistia. La primera de l'1 de febrer, l'endemà que al Congrés es tombés la primera proposta de llei d'amnistia i se sent com assegura: “M’han dit que ahir això de la llei d’amnistia es va tombar per mi”. La segona es va gravar dos mesos més tard i se sent el magistrat assegurant que la llei d'amnistia “serà la tomba”, que al govern de Pedro Sánchez li queden “dos telenotícies alemanys”. “Dos. I ja està. A prendre pel cul”, rebla Aguirre, que assegura que davant de la situació creada per la llei d'amnistia “hi ha gent que s’està situant ja", que "ha pres partit”“I el partit soc jo”, sentencia.

En l'escrit que avui ha fet públic, el jutge conclou que la recusació es fonamenta en unes "presumptes declaracions d'aquest magistrat, realitzades en l'àmbit privat, que han arribat a mans d'un mitjà de comunicació per vies desconegudes i presumptament il·lícites i que es fan públiques sis mesos després de la data en què es diu que es van fer". 

Assenyala Boye

El jutge recorda que Alay ja va presentar una recusació contra ell per falta d'imparcialitat arran unes declaracions sobre la suposada trama del procés que va fer a la televisió pública alemanya, i subratlla que també va ser desestimada, per la qual cosa acusa la defensa d'Alay, que encapçala Gonzalo Boye, d'un abús de dret i un intent de sustraure el jutge predeterminat per llei".

A més retreu que aquesta segona recusació s'ha plantejat deu dies després que hagués dictat una interlocutòria per la qual s'obria una nova peça separada "sobre la investigació d'un possible delicte de traïció comès per individus espanyols o estrangers en connivència amb Rússia, en què, entre altres, el lletrat que representa el recusant, Gonzalo Boye, ha adquirit la condició d'investigat".

El jutge deixa caure, sense que aparentment tingui res a veure amb el debat sobre la recusació, que en aquesta peça, en la qual hi ha també com a investigats els president Carles Puigdemont i Artur Mas, serà l'evolució de la investigació el que "determinarà la suficiència o no dels indicis descrits i la corresponent responsabilitat criminal imputable als investigats".

El mateix jutge és també el que "rebutja completament la recusació" amb l'argument que "no existeix cap interès directe ni indirecte d'aquest magistrat" en aquesta peça i perquè és la segona recusació que s'interposa en un breu lapse de temps, "la qual cosa revela de per si la utilització d'un instrument legal per apartar d'un cas el jutge predeterminat per llei, degut a què aquest jutge està duent a terme una instrucció que no és de l'interès del recusant".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!