Nova resolució polèmica. El jutge del cas Volhov, Joaquín Aguirre, ha obert una nova peça per poder investigar els expresidents de la Generalitat Artur Mas i Carles Puigdemont, pels delictes de malversació i traïció en la suposada trama russa, per tal d'intentar esquivar llei d'amnistia del procés i l'ordre que va donar-li l'Audiència de Barcelona perquè aturés tota investigació. En la resolució, difosa aquest divendres, imputa a 13 persones, entre els quals l'advocat del president a l'exili, Gonzalo Boye, i el cap de l'oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, ja investigat en cas Volhov. El delicte de traïció està exclòs de l'amnistia si es demostra una fonamentada ingerència estrangera contra l'Estat espanyol.

El jutge Aguirre eleva a delictiva l'actuació política del president Mas i l'acusa d'iniciar la campanya del procés d'independència de Catalunya el 2012, i campanyes com Espanya ens roba. A la resolució, no hi ha cap fet delictiu concret ni nou, només viatges i despeses per la promoció de Catalunya a l'exterior, que ja ha jutjat el Tribunal Suprem i el Tribunal de Comptes. La Fiscalia Anticorrupció i les defenses dels investigats tenen 3 dies per contestar i presentar recurs contra aquesta nova investigació.

Maniobra judicial

Sabent que se'l pot denunciar per la seva maniobra judicial,  el jutge Aguirre es presenta com un salvador i sosté: "Per raons d'equitat i justícia, així com per les d'importància històrica per a la Unió Europea, aquest magistrat es va veure obligat a pensar una solució alternativa a les objeccions tècnic-processals plantejades per l'Audiència  de Barcelona."

L'excusa del cas Diputació

En concret, el titular del jutjat d'instrucció 1 de Barcelona ha obert una nova peça separada sobre la ingerència russa al moviment independentista català dins el cas Diputació, obert el 2016 per unes subvencions a entitats afins a Convergència (que després va derivar a la causa de Volhov), i quan acabi, indica que farà una exposició raonada "al tribunal competent" per elevar la imputació de Puigdemont i de Francesc de Dalmases perquè actualment són diputats de Junts al Parlament i el seu aforament estaria al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) o al Tribunal Suprem, si l'abast del delicte supera l'àmbit de Catalunya.

Cal recordar que l'estiu del 2021 el TSJC va desestimar l'exposició raonada d'Aguirre contra el diputat Dalmases per suposades irregularitats en les subvencions de la Diputació a Catmon i Igman.

Carles Porta, entre els imputats

El magistrat exposa que és coneixedor que l'Audiència de Barcelona li ha ordenat que aturi la investigació del cas Volhov a agost de 2023, i per això es justifica i afirma que la investigació de la fundació Catmon, no ha estat qüestionada. Precisament, la peça de Catmon és l'única que queda oberta del cas Diputació.

Per això, en la llista d'investigats inclou a Víctor Terradellas, excàrrec de Convergència i president de Catmon;  Francesc de Dalmases, també com a membre de la fundació;  Elsa Artadi, que va declarar com a testimoni com a membre del govern de Puigdemont i la recepció d'uns russos per part del president, i van parlar d'un negoci de criptomonedes, sense arribar a cap acord.

De forma sorprenent inclou al periodista Carles Porta, conegut per la sèrie televisiva de Crims. I també ha imputat una periodista pel simple fet d'haver fet de traductora  de rus a Terradellas.

 

La Xina, també

En la resolució, de 56 planes, el magistrat s'esplaia en parlar de les "guerres híbrides"  i que a partir de la investigació a Terradellas sosté que "han aconseguit un gran volum de dades que han permès constatar la participació d'altres persones que hauran de ser investigades" per la  seva col·laboració "en l'obtenció d'ajuda financera de la Xina i en la col·laboració dels investigats amb persones d'origen rus, pròximes al govern de Rússia i/o que podrien tenir vinculacions amb exmilitares o membres del servei secret rus".

El jutge s'emmiralla en el Suprem

Finalment, el magistrat Aguirre copia els raonaments del Tribunal Suprem en la resolució en la qual va justificar hi ha indicis per investigar Puigdemont per terrorisme en el cas Tsunami  per la seva autoria mediata i  no haver demanat als manifestants  que aturessin les protestes. I afirma: "Mas i Puigdemont  tenien el lideratge i el control de les accions que prenien els seus quadres directius disposaven de la capacitat de suspendre, interrompre o modificar les activitats dirigides a contactar amb actors d'influència russos, els interessos de la qual eren contraris a l'Estat espanyol al qual representaven." 

 Aguirre conclou: "Es produeix així una sort d'autoria mediata en la qual elements directius, amb gran capacitat operativa i influència, representats per Terradellas primer i Alay després,
actuaven com a instruments al servei d'una línia de treball estable que ha romàs durant
anys, malgrat els successius relleus personals esdevinguts."

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!