Agustí Colomines ha obert el ple de constitució del Parlament com a president de la mesa d'edat en ser el diputat elegit el 12 de maig de més edat. Ho ha fet saludant les autoritats (no ha citat ni la presidenta Carme Forcadell ni el president Roger Torrent, a qui després ha saludat la secretària Mar Besses, d'ERC) amb un llarg discurs on ha citat diferents autors, lamentant que el país encara està vivint els efectes de l'article del 155 que va aplicar el govern espanyol contra el Govern del president Carles Puigdemont. I ha fet referència a Pedro Sánchez sense citar-lo, assegurant que ara “hi ha polítics a Madrid que ara noten els efectes de les clavegueres, mentre aquí sabem perfectament que comporta el lawfare”.

 🔴 Constitució de la Mesa del Parlament, DIRECTE | Última hora de l'elecció

Només els diputats de Junts han aplaudit el discurs de Colomines, que anava de número 9 a les llistes de Junts per Catalunya pel 12-M, i el seu contingut polític no ha agradat gens als diputats de la dreta, amb Alejandro Fernández retraient-li que l'únic motiu pel qual havia ocupat la presidència era per ser el més gran dels 135 diputats del Parlament. 

Contra el populisme i l'autoritarisme

Així mateix, Colomines ha alertat contra el “populisme i l'autoritarisme” considerant que són una amenaça per a la democràcia, ja que erosionen les institucions del país. Ha estat llavors quan ha lamentat que sigui ara que polítics a Madrid s'aixequin contra el lawafare i no quan el patien a Catalunya. També ha criticat el paper dels jutges i de les clavegueres judicials que “pretenen aconseguir de manera espúria el que no van aconseguir a les urnes”. En aquest sentit, el president de la mesa d'edat ha assegurat que la democràcia “no es defensa mai renunciant-hi”: “Els 'enemics interiors' a Espanya no són només els independentistes. Tots els demòcrates estan amenaçats”, ha reflexionat Colomines, fent referència al concepte “enemics interiors” del catedràtic d’història moderna de la UAB, Antoni Simon.

En el seu discurs, Colomines ha fet referència a l’absència de tres diputats en aquest primer ple del Parlament, tots tres a l’exili per la repressió de l’Estat: el president Puigdemont, Lluís Puig i Ruben Wagensberg: “Tinc el deure d’assenyalar una anomalia. Alguns diputats no hi són perquè encara han de viure a l’exili. Això és la conseqüència nefasta d’haver substituït el poder legislatiu pel judicial”. “Jutjar la Mesa d'un Parlament perquè permet un debat parlamentari i perseguir el president d'un govern i els seus consellers per haver posat unes urnes és, senzillament, una aberració”, ha insistit Colomines. Per cloure el seu discurs i abans d'anunciar la seva decisió d'acceptar els vots de Puigdemont, Puig i Wagensberg, el diputat de Junts ha assegurat que la història continua a Catalunya perquè “la contradicció principal no està resolta i el foc acabarà per revifar-la”. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!