Volen decidir lliurement el seu futur, esquivant el govern espanyol, al qual “li costa molt deixar que es pregunti”, i després "acceptar la voluntat de la gent”. El vocabulari es fa molt familiar, però aquest cop no parlem del procés català. Es tracta en concret d’un racó del territori, Aiguafreda, que el proper any votarà si vol continuar formant part del Vallès Oriental o integrar-se a Osona.

L’alcalde del municipi, Joan Vila, ha confessat a El Nacional que “no es tracta d’un referèndum”, ja que per fer-ho caldria preguntar el govern espanyol, i per aquesta via és “impossible”. Així, la votació, que està sent impulsada per l’Ajuntament, es podrà fer de dues maneres: bé a través de la Llei de Consultes que el Parlament va aprovar al 2014, bé a través d’una enquesta.

No serà la primera vegada que Aiguafreda es pronuncia sobre la qüestió. L’any 1987, en el marc de la ‘recomarcalització’ que va impulsar el govern de Jordi Pujol, el municipi ja va votar en un “sondeig voluntari” si volia continuar formant part del Vallès Oriental o integrar-se a Osona. El resultat va ser clar: amb una participació del 64%, la permanència al Vallès va guanyar de forma massiva amb més del 90% dels vots.

La raó, afirma l’alcalde, és que l’Hospital General que tenien més proper era el de Granollers –capital del Vallès Oriental-, de manera que la població no va voler arriscar-se al canvi. El motiu principal dels veïns, de totes maneres, té fins i tot un punt de paradoxal, perquè només un any després, el 1988, va inaugurar-se precisament l’Hospital General de Vic. “La gent es basa en fets, i com que just en el moment de votar, encara no hi havia hospital general a Osona, van optar per Granollers”, sentencia l’alcalde Vila.

Amb tot, el procés cap al ‘referèndum’ es va iniciar fa uns mesos, quan l’Ajuntament va aprovar crear una comissió per estudiar el cas. Vila insisteix que tot plegat no és cap caprici del govern, sinó que el consistori s’ha fet ressò d’un moviment que va començar-se a fer fort fa un any. L’alcalde, afegeix, curiosament, que a les eleccions municipals de maig de 2015 aquest “encara no era un tema de conversa al poble”, de manera que no va ser en cap cas objecte de campanya.

Sentiment osonenc o vallesà?

L’alcalde d’Aiguafreda assegura que el poble “està molt bé al Vallès Oriental”, però que l'anhel d'aquesta consulta obeeix més a qüestions històriques i sentimentals. Fins l’any 1936, el municipi va formar part de les comarques centrals, i més en concret de la zona d’influència d’Osona, de manera que el tarannà i sentiment osonec continua vigent entre no pocs ciutadans. Tot i això, Vila reconeix que abans de la consulta caldrà donar informació “als nouvinguts i les noves generacions”, menys familiaritzades amb la qüestió.

Imatge: @jmtorru

Si tot avança com l’Ajuntament indica, el proper any es durà a terme el ‘referèndum’ i, en cas que s’imposi l’opció d’integrar-se a Osona, llavors el consistori investigarà els “camins legals” per fer possible la voluntat de la gent. Com es pot veure, la desobediència, almenys fins a hores d’ara, no és per a Aiguafreda una opció.