La cap de llista per Barcelona de Sumar En Comú Podem a les eleccions generals 2023, Aina Vidal, ha assegurat, en aquest inici de campanya electoral, que la formació catalana no ha renunciat al referèndum sobre el futur polític de Catalunya, malgrat que al programa de Sumar, aquesta possibilitat ha quedat força aigualida amb la forma d’un “nou pacte polític entre Catalunya i l’Estat” que “passi per les urnes”. Vidal, que aquest divendres al matí ha ofert una roda de premsa a la seu de l’Agència Efe a Barcelona, ha assegurat que el referèndum continuarà al programa electoral dels comuns —que es donarà a conèixer d'aquí a unes hores— “com ho ha estat sempre”.
📃 Candidats a les eleccions generals 2023: tota la llista
🟡 Llista de partits catalans a les eleccions generals 2023
“No donem el referèndum per pantalla passada”, ha assegurat Vidal, que ha especificat que “En Comú Podem sempre hem portat el referèndum com a horitzó i forma part del programa”, per afegir que està “orgullosa” de formar part de “l’únic partit d'àmbit estatal que accepta que els catalans podem decidir el nostre futur polític”. Davant la possible contradicció entre la visió dels comuns i la posició de Yolanda Díaz, Vidal ha insistit que, en tot cas, ara cal “crear les condicions favorables perquè pugui succeir”, ha descartat que aquest referèndum pugui tenir lloc “d'aquí a vint-i-quatre hores” i ha reivindicat, com ja ha fet en altres ocasions, la feina feta pels comuns amb relació al procés sobiranista, amb fites com la taula de diàleg i la reforma del Codi Penal.
“Ara tenim un Govern de la Generalitat on tots els consellers tenen una relació fluida amb el govern espanyol”, ha insistit Vidal, que ha apuntat que l’acord amb Sumar engloba quinze formacions dintre de les quals “En Comú Podem no ha renunciat a res”, a més d’insistir que "Sumar entén i defensa la plurinacionalitat i això és reconèixer Catalunya com a nació”.
Reclama el ministeri de Transports per als comuns
Així mateix, la candidata dels comuns ha reclamat que si Sumar En Comú Podem entra al futur govern espanyol, el ministeri de Transports —o de Foment, com es deia abans— sigui per a la seva formació, perquè serà l’única manera de garantir la solució als problemes d’inversió a Catalunya i, alhora, d'accelerar el traspàs de Rodalies a la Generalitat. Vidal ha assegurat que és una “evidència” que els trens a Catalunya no funcionen correctament i que “és poc realista que la ministra [la socialista Raquel Sánchez] aposti més per l'aeroport o el quart cinturó” i ha assegurat que el PSOE té “un problema de prioritats pel que fa a Rodalies”. Igualment, s’ha compromès a impulsar, des d’aquest virtual ministeri, el traspàs de Rodalies: “Impulsarem el traspàs, per descomptat”, ha afirmat.