El Teatre Nacional de Catalunya ha acollit aquest dilluns al vespre l'acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi 2024, les primeres des de l'arribada de Salvador Illa al Palau de la Generalitat. El mateix president Illa ha estat qui ha entregat la distinció a les vint personalitats -deu homes i deu dones-- i deu entitats, acompanyat per la consellera de Cultura, Sònia Hernández.

Aquest guardó concedeix un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat "pels seus serveis destacats a Catalunya en defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural", segons el Govern.

Entre els premiats, la futbolista Aitana Bonmatí ha reivindicat el català i la igualtat entre homes i dones. En un discurs en nom dels premiats a títol individual, la jugadora del Barça ha assegurat que ha rebut "més crítiques per parlar en català que per jugar a futbol".

Aitana defensa la llengua i la cultura catalanes

En nom dels guardonats ha dirigit unes paraules la futbolista del Barça, Aitana Bonmatí, que ha fet amb un discurs ple de càrrega social i política: "Des de sempre la meva llengua ha estat el català, he crescut amb la cultura catalana, des de festes majors i diades castelleres a Sant Jordi i concerts de música en català", ha reivindicat la de Sant Pere de Ribes.

La dues vegades Pilota d'Or, ha explicat que ha rebut "més crítiques per parlar en català que per jugar a futbol, però això no m'ha condicionat mai". Ha fet una crida a fer servir el català i una petició a les institucions presents: "vetlleu per conservar la llengua i la cultura que ens fan únics, que no es perdi una llengua que està permanentment atacada i pateix una davallada en l'ús social". I ha afegit: "fomenteu l'aprenentatge del català de les persones nouvingudes per fomentar la cohesió social".

Alhora també ha lamentat que "perduren moltes desigualtats" entre homes i dones en àmbits com el sou, la feina o les situacions de violència.

Agraïments d'entitats i guardonats

Abans dels dos discursos a títol individual hi ha hagut el discurs del representant de les entitats guardonades. El president de la Fageda, Josep Maria Bonmatí, qui ha parlat en nom de totes les entitats premiades de qui ha agraït "no ser espectadors passius" . Per Bonmatí, els premis són un "reconeixement d'un model de societat en el que creiem i construïm dia a dia", un reconeixement d'uns projectes  "que dignifiquen Catalunya, enriqueixen la nostra cultura i contribueixen a la prosperitat". I també ha llançat un missatge de futur: "que aquestes Creus de Sant Jordi siguin un recordatori del compromís col·lectiu i dels ideals que ens inspiren". Alhora ha lamentat que "perduren moltes desigualtats" entre homes i dones en àmbits com el sou, la feina o les situacions de violència.

També ha intervingut en nom dels vint guardonats el catedràtic de Matemàtiques, Claudi Alsina, que ha centrat el seu discurs a donar les gràcies: "els de lletres tenen por als números, però els de números no tenim por a les lletres. Parlarem del mot gràcies". Alsina ha compartit el seu lema que "les matemàtiques rigoroses es fan amb el cap, les formoses s'ensenyen amb el cor".

Ha reivindicat que "això també és cultura en aquest gran país que és Catalunya", i ha exposat una reflexió vital: "els catalans ens hauríem d'acostumar a ser més generosos donant les gràcies a qui se les mereix. És bo ser crítics, però també cal ser agraïts", ha assegurat. El matemàtic ha conclòs un discurs distès i divertit amb una proposta: "Hem copiat el Black Friday, ara ens falta copiar Acció de gràcies".

Illa celebra que les Creus de Sant Jordi "ens fan millor a Catalunya i a tots nosaltres"

L'acte ha acabat amb la intervenció del president Salvador Illa, ha donat gràcies als guardonats per la seva obra i la seva vida, i "que feu millor a Catalunya i ens feu millors a tots nosaltres". El president ha fet un repàs a la labor de la majoria dels guardonats, assegurant que "Catalunya no seria com és sense la feina d'entitats com la Fageda o les actuacions d'Eduard Fernández", i que "la vostra experiència ens esperança", en un moment en què ha dit "el món necessita grans dosis d'esperança i humanitat", fent referència a la tragèdia dels darrers dies a Magdeburg. Illa ha conclòs dient que "amb les Creus de Sant Jordi enaltim la llibertat, l'altruisme, l'esforç i el deure", i que "celebrar-nos és també celebrar Catalunya i un èxit col·lectiu". L'entrega dels guardons ha acabat amb l'himne nacional de Catalunya, el cant dels Segadors.

 

Les Creus de Sant Jordi 2024

La futbolista Aitana Bonmatí, la periodista Àngels Barceló, l'expolític Josep-Lluís Carod-Rovira, la plataforma audiovisual Filmin i SOS Racisme són algunes de les 20 personalitats i 10 entitats que han rebut la Creu de Sant Jordi 2024. Altres guardonats són l'atleta de muntanya Kilian Jornet, la pallassa Pepa Plana, el polític Isidre Molas, els actors Eduard Fernández i Clara Segura, la Fundació La Fageda i el sindicat Unió de Pagesos.

La llista de les 20 personalitats la completen el catedràtic en matemàtiques Claudi Alsina; la castellera Aurora Batet per promocionar la igualtat dins del món de la cultura popular; la catedràtica emèrita en àlgebra Pilar Bayer; el metge i catedràtic en Farmacologia Jordi Camí; l'arqueòleg Eudald Carbonell; el poeta i traductor Salvador Oliva; la metgessa Maria Antònia Peralba; el youtuber i activista social Jordi Sabaté; la catedràtica emèrita de matemàtiques Marta Sanz-Solé; la matemàtica, informàtica i escriptora Carme Torras; la farmacèutica Elia Torroella, i el músic de rumba Joan Ximénez (El Petitet).

Pel que fa a les 10 entitats que han rebut la Creu de Sant Jordi 2024 hi ha l'Associació Dret a Morir Dignament – Catalunya, l'Associació Softcatalà, el Consell Català del Moviment Europeu, la Fageda Fundació, Filmin, la Fundació Centres d'Alt Rendiment Empresarial i Social (CARES), la Fundació Solidança, Nomada Studio, SOS Racisme de Catalunya i Unió de Pagesos de Catalunya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!