El Tribunal Constitucional (TC) resoldrà sobre els recursos d'inconstitucionalitat presentats contra la llei d'amnistia en un termini d'entre sis mesos i un any. Fonts de l'alt tribunal apunten que l'objectiu és donar sortida al fons de la qüestió en aquest termini. Els recursos d'empara es resoldran mitjançant una sentència unificada, mentre que els recursos presentats pel PP i les comunitats autònomes i les qüestions d'inconstitucionalitat tindran cadascun la seva respectiva sentència. En aquest marc, aquest dimarts 10 de setembre el ple del Tribunal Constitucional abordarà —i segons fonts del TC previsiblement admetrà a tràmit— la qüestió d'inconstitucionalitat que va presentar el Tribunal Suprem. L'admissió a tràmit suposarà el primer pas per resoldre una qüestió que el president del TC considera prioritària perquè porta emparellades conseqüències penals de presó i embargaments.
Ens fixarem en el recurs presentat pel PP, que serà analitzat per José María Macías, l'última incorporació al tribunal a proposta del PP, que en la seva etapa com a vocal del Consell del Poder Judicial es va oposar obertament a la llei d'amnistia. Macías va prendre possessió del càrrec de magistrat del Constitucional aquest divendres en un acte marcat pel discurs del president de l'organisme, Cándido Conde-Pumpido. El president del TC va dir: "Estimat magistrat Macías, la nostra feina pot ser, de vegades, intensa i desafiadora”, a tall d'advertència al nou integrant del ple.
Qui és José María Macías?
José María Macías va exercir com a jutge a Catalunya a la dècada dels noranta, va ser director general de Serveis Contenciosos de la Generalitat durant l'últim any de Jordi Pujol com a president i poc després va demanar una excedència de la judicatura per exercir com a advocat a Cuatrecasas, tal com explica El diario.es. Macías va entrar al Consell General del Poder Judicial com a vocal el 2015 i els seus primers anys no van generar gaire soroll. El seu paper com a líder del sector conservador va arribar en els darrers anys de mandat: amb l'organisme caducat i sense poder fer nomenaments, Macías es va posar al capdavant d'un grup de vocals que, entre d'altres, feia campanya contra la llei d'amnistia.
De fet, en una entrevista a Onda Cero el novembre del 2023, Macías va definir l'amnistia com "una cosa insòlita en la democràcia espanyola” i, en una altra, va dir que "no busca l'interès general, sinó el de Sánchez”. El març passat va arribar a obrir la porta a la possibilitat de reformar la llei perquè la tramitació de l'amnistia tingui conseqüències penals per als seus responsables. També ha qüestionat que la via més efectiva per analitzar l'amnistia sigui, precisament, la que ara ha d'exercir ell com a ponent del recurs del PP.