PSOE ha registrat aquest dilluns al Congrés dels Diputats la proposició de llei d’amnistia que ha d’acabar amb la persecució judicial d’independentistes. El text, doncs, haurà de dur la signatura de tots els grups favorables a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, excepte la de la diputada de Coalició Canària. Es tracta d’una llei, avançada per ElNacional.cat, que assegura que millorarà la “convivència” a Catalunya i que preveu perdonar una setantena de policies espanyols encausats pel Procés a banda de centenars d’independentistes.
🔴 Manifestació a Madrid contra l'amnistia, DIRECTE | Última hora de les protestes a Ferraz
Ara per ara, tot indica que la Mesa del Congrés dels Diputats no qualificarà aquesta llei fins al dimarts de la pròxima setmana. El reglament de la cambra assenyala que la Mesa —que es reuneix els dimarts— pot qualificar totes aquelles proposicions que s’han presentat fins divendres passat. Com que la norma es registrarà —tot indica— un dilluns, no passaria per aquest òrgan fins a la setmana que ve. “Farà el seu curs normal”, ha assegurat aquest matí la presidenta de la cambra, Francina Armengol. Caldrà veure, també, si l’òrgan decideix tramitar-la per urgència o no.
Així, un cop registrada, la Mesa del Congrés, controlada per les forces d’esquerres, donarà llum verda a la iniciativa en la reunió de l'òrgan prevista per a la setmana que ve a fi i efecte que debati al ple la presa en consideració i, si és el cas, si es tramita per la via de la urgència, que evitaria haver de demanar preceptivament un informe als òrgans consultius de l’Estat, com el Consell General del Poder Judicial. Si continua avançant, la llei passaria a mans de la comissió corresponent perquè els grups parlamentaris hi incloguessin esmenes.
El ple hauria de tornar a votar el text amb els canvis introduïts i se n’aniria al Senat, on el PP intentarà dilatar-ne l’aprovació. Per això, a la cambra alta, els conservadors estan maniobrant per endarrerir-ne al màxim l’aprovació i han impulsat una reforma del reglament per tenir la potestat de decidir o no si una proposició de llei es tramita per la via urgent o no. Això faria que el Senat la pogués retenir durant dos mesos i no 20 dies, tal com estableix la Constitució.
La llei inclou els líders del Procés, col·laboradors i actes de protesta
El text, que ha avançat aquest diari en exclusiva, contempla la mesura de gràcia per al president Carles Puigdemont i la resta de líders del procés encausats pels actes vinculats a l’organització i celebració de la consulta del 9-N i el referèndum de l’1-O, així com els actes que van servir per preparar-los, les accions de protesta per defensar-los o per oposar-se al processament i condemna dels seus responsables, i “l’assistència, col·laboració, assessorament o representació de qualsevol tipus, protecció i seguretat als responsables”.
L’amnistia s’aplicarà a fets que van tenir lloc entre l’1 de gener de 2012, en què se situa l’inici del procés, fins al 13 de novembre de 2023, dia en què s’ha registrat formalment al Congrés dels Diputats. No hi ha cap referència al lawfare i es fa esment de les directives europees que exclouen d’una amnistia els actes de terrorisme, el delicte pel qual l’Audiència Nacional persegueix Puigdemont i la secretària general d’ERC, Marta Rovira, entre d’altres pel cas del Tsumani Democràtic. Ara bé, matisa que perquè es considerin d’aquesta manera convé que assoleixin un “nivell mínim de gravetat” amb lesions corporals o patiment.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!