El pròxim dilluns 10 de juny es posa en marxa la 15a legislatura al Parlament de Catalunya. Els 135 nous diputats i diputades es reuneixen per primera vegada per obrir aquest nou període de sessions i ho fan amb una qüestió que no és gens menor: l'elecció de la nova Mesa del Parlament, és a dir, la presidència de la cambra, les dues vicepresidències i les quatre secretaries. Per enllestir els preparatius d'aquesta convocatòria, l'òrgan rector de la Diputació Permanent ha acordat aquest dimarts com seuran els electes d'aquí a sis dies al saló de plens, amb la principal novetat que, per primera vegada des de l'any 2015, els partits independentistes deixen d'estar tots junts al costat esquerre de l'hemicicle i es torna a la separació de grups entre esquerres i dretes.
Aquesta nova configuració —que no es produïa des de fa nou anys— ha estat perquè, segons expliquen fonts a ElNacional.cat, el PSC (com a primer nou grup de la cambra) ha demanat seure a l'esquerra del ple, decantant-se pel costat oposat al qual tenien els escons des del 2015. De fet, es torna a l'esquema que hi havia abans d'aquell any, quan l'hemicicle es distribuïa segons l'eix ideològic. Ara bé, la coalició de Junts pel Sí a les eleccions del 2015 van suposar un canvi de paradigma, atès que tots els seus parlamentaris van passar a seure plegats i al mateix cantó, el de l'esquerra. Aquest patró es va reproduir després dels comicis del 2017 i 2021, i deixant els unionistes a la banda dreta del Parlament. A continuació, t'adjuntem en un gràfic com seuran exactament els diputats i diputades el 10 de juny a la sessió constitutiva del Parlament:
Els principals canvis de la nova configuració del Parlament
Així, només començar la sessió, hi haurà tres diputats que ja seuran directament a la Mesa. Ho faran per constituir la Mesa d'Edat, que és la que s'encarrega d'obrir la nova legislatura i dur el control de les votacions que hi haurà per escollir els set nou membres que formaran part de l'òrgan rector del Parlament. La Mesa d'Edat la presideix el diputat més gran, que en aquest cas és Agustí Colomines (Junts). Les dues secretaries són per als parlamentaris més joves, que són Mar Besses (Esquerra Republicana) i Júlia Calvet (Vox). A la fila del Govern en funcions, hi haurà cinc dels 20 diputats que té ERC a la nova cambra: són els casos de Tània Verge, Laura Vilagrà, Ester Capella, Joan Ignasi Elena i Carles Campuzano. Seguidament, a la primera fila, hi trobarem vuit parlamentaris del PSC i quatre de Comuns Sumar pel costat esquerre —és on veurem Salvador Illa i Jéssica Albiach—; mentre que pel cantó de la dreta hi haurà 12 representants de Junts.
A la segona fila de l'esquerra, agafaran lloc nou diputats socialistes i els altres dos que van obtenir els d'Albiach a la convocatòria electoral del passat 12 de maig. Les 11 butaques que hi ha a la mateixa fila pel costat dret seran per als juntaires. Ja serà a la tercera on veurem, per l'esquerra, els primers electes dels republicans: concretament, hi haurà quatre que compartiran la ubicació amb sis parlamentaris del PSC. La tercera de la dreta serà, també, sencera per a Junts. A la quarta hi haurà fins a quatre grups parlamentaris: cinc del PSC i quatre d'ERC a l'esquerra; vuit del PP i un de Junts per la dreta. Es repeteix aquesta àmplia representació en una fila a la cinquena d'elles: cinc socialistes i quatre republicans seuran a l'esquerra, i set populars i els dos d'Aliança Catalana ho faran a la dreta. Els més relegats a les últimes dues files són Vox i la CUP. A la penúltima, encara hi haurà cinc parlamentaris dels de Salvador Illa i dos d'Esquerra, en tant que tot el cantó dret serà per als d'Ignacio Garriga. I a l'última s'hi veurà al grup de Laia Estrada (a l'esquerra, amb dos diputats del PSC), mentre que a la dreta hi haurà quatre escons més per a Vox i dos per al PSC. D'aquesta manera, no tots els membres del grup parlamentari d'Illa podran seure a l'esquerra de l'hemicicle, sinó que hi haurà dos que hauran de compartir filera amb l'extrema dreta.