“Dones suport a l’acord per formar un govern amb Sumar i aconseguir el suport d'altres formacions polítiques per arribar a la majoria necessària?”. Aquesta és la pregunta que el PSOE pretén fer a la seva militància per tenir carta blanca en les seves negociacions amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, i mantenir Pedro Sánchez a la Moncloa. La pregunta camufla l’amnistia eliminant-ne qualsevol referència, i dilueix qualsevol mesura concreta que es pacti amb l’independentisme a canvi d'aconseguir el suport de les formacions catalanes en la sessió d'investidura. La consulta durarà una setmana i podrà votar-se de forma telemàtica i també presencialment el pròxim dissabte 4 de novembre a totes les seus del PSOE de l'Estat.
La pregunta, doncs, dona la veu a la militància socialista perquè es pronunciï, indirectament, sobre si considera justificable entregar l'amnistia als líders del procés independentista. Segons una enquesta d'ElectoPanel del passat 20 de setembre, només el 26,3% de votants del PSOE es declaren contraris a la mesura d'exoneració, mentre que el 54,8% n'estan a favor (a nivell global, un 57% d'espanyols es declaren contraris a l'amnistia). La consulta inclourà en un mateix paquet aquest i tots els acords de Pedro Sánchez amb les formacions necessàries per tirar endavant la seva investidura: Junts per Catalunya, Esquerra Republicana, Bildu, PNB i BNG, a banda de Sumar, i la possibilitat d'incloure-hi, potser també, Coalición Canaria.
Diversitat d'opinions entre els peixos grossos del PSOE
Precisament sobre l'amnistia, Sánchez va insistir aquest divendres que "el PSOE parlarà" sobre aquesta qüestió i que serà transparent quan arribi a un acord amb l'independentisme. Ha reivindicat els beneficis d'haver aconseguit un clima de "convivència" a Catalunya, i ha promès ser "coherent" amb la política que els socialistes han implementat al país en els darrers anys. "Avui Catalunya no té res a veure amb la que vam heretar l'any 2018", ha insistit. Ara bé, ha remarcat que a hores d'ara cal "discreció", perquè toca "teixir acords amb qui no participarà del govern però sí en l'estabilitat parlamentària".
L'aposta, però, no ha causat la mateixa recepció entre tots els referents del PSOE. El secretari general del PSOE de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha atès els mitjans aquest dissabte per tornar a fixar la seva postura davant una hipotètica amnistia a condemnats pel procés a Catalunya, rebutjant-la de pla i assenyalant que, encara que pogués cabre en la Constitució, és un extrem que "no casa amb els valors del PSOE". Per altra banda, el secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha assegurat que hi haurà un "gran suport" de la militància socialista en les negociacions de Pedro Sánchez per a la investidura, i sense referir-se explícitament a l'amnistia ha apuntat que el president en funcions està "treballant en la direcció de la reconciliació, el retrobament i la convivència".