Cap gest de satisfacció a la sortida del consell polític de la CUP. Més aviat cares de funeral. El secretariat nacional en reunió extraordinària amb el Grup d'Acció Parlamentària (organitzacions de la Crida Constituent) ha tombat per partida doble la investidura d'Artur Mas.
De sis escenaris possibles entorn d'investir o no investir Mas, han guanyat, en primera volta, dos que contemplaven no fer-lo president. Aquesta informació –que tots els camins que quedaven conduïen al no– s'ha filtrat a les 15:15h de la tarda –i així ho ha recollit El Nacional–, hora curiosa després de l'empat a l'assemblea de la CUP a Sabadell amb 1.515 vots a favor d'investir Mas i 1.515 en contra.
El ritme inicial de la trobada pronosticava un dia llarg de deliberacions. La finalització del consell polític es preveia entre les 14 i 16h, i ha començat mitja hora tard. A les 13:00h tot just havia acabat el debat d'obertura, on hi han intervingut els 67 membres del consell polític (11 representants de les organitzacions del GAP i 56 de les assemblees territorials) que han intentat arribar a una solució de consens. Si l'acord no era possible, hi havia previstes fins a tres rondes de votacions, que si s'haguessin exhaurit i haguessin requerit que el Secretariat Nacional desencallés en cas d'empat, haguessin pogut acabar al vespre, ja que entre ronda i ronda hi havia torn de debat entre tots els delegats.
La CUP, però, només ha exhaurit dues rondes: una on dos escenaris –de sis– han quedat finalistes (tots dos contemplaven un no a la investidura de Mas però diferien en la forma en què s'expressaria aquesta negativa) i una altra per escollir l'expressió definitiva del no al candidat de Junts pel Sí. Així, la trobada ha finalitzat pels volts de les 16h.
Els assistents han abandonat el recinte del Centre Cívic "Pere Quart" sense dir res, pràcticament d'un en un, a pas ràpid. Alguns, fins i tot duien els ulls plorosos. "No ha estat fàcil", ha dit Gabriela Serra a la roda de premsa posterior, com una mare constatant davant dels seus fills que la vida és molt dura. "No ens satisfà el resultat, és el resultat que hem aconseguit", ha afegit, i ha explicat que cadascú ho ha viscut a la seva manera.
CUP "per molts anys"
"Hi ha CUP per molts anys", ha dit Serra als periodistes, després que alguns membres del consell polític hagin sortit amb cara de tragèdia. Tanmateix, a la roda de premsa només hi han comparegut quatre membres de la CUP: Gabriela Serra i Sergi Saladié en nom del grup parlamentari; i Xevi Generó i Neus Montaner en representació del secretariat nacional, mentre que en d'altres ocasions tots els diputats o membres del secretariat han donat suport presencialment als portaveus. "Només és un canvi de coreografia", ha assegurat Serra, que ha reiterat que no hi haurà cap escissió "com alguns apuntaven" i que no li consta que el cap de llista de la CUP el 27S, Antonio Baños, vulgui dimitir.Enèsim rebot
Tant Gabriela Serra com Sergi Saladié han volgut deixar clar que la pilota torna a ser a la teulada de Junts pel Sí. Si proposés un altre membre de la llista com a candidat, asseguren, li donarien suport encara que fos de Convergència. Es faria sense un altre procés deliberatiu, ha assegurat Generó, perquè "això ja està prou debatut durant tot aquest temps". Sostenen que ha estat Junts pel Sí qui no ha mogut fitxa –també ho han lamentat altres forces d'esquerra, és a dir, Esquerra i Catalunya Sí que es Pot, a qui acusen d'haver-los deixat sols–, i recorden que van proposar el número u de la llista unitària, Raül Romeva, com a candidat de consens. Asseguren que ells no han volgut que el debat fos "Mas o març", i culpen a Junts pel Sí d'haver-los obligat a triar en aquest termes. "El 'pressing CUP' aquesta setmana tornarà a caure a una altra banda", ha dit Saladié, amb un somriure.Sis escenaris
Les dues rondes de votacions i els torns de debat entre cadascuna han durat unes dues hores i mitja. A la primera ronda s'han sotmès a votació sis escenaris, votats cadascun per separat: dos proposats pel secretariat nacional i quatre per les assemblees territorials (tenien fins el dia 31 per proposar-ne).Els dos primers, aportats pel secretariat, eren:
1) No investir Mas, bé emetent 5 vots favorables i 5 en contra, o bé amb 10 abstencions. Aquesta alternativa significaria el rebuig a la candidatura d'Artur Mas a president de la Generalitat, donant opció que Junts pel Sí presenti un altre candidat, al qual investirien directament, segons ha confirmat el diputat Sergi Saladié en roda de premsa. Ha obtingut 36 vots a favor, 30 en contra i 1 abstenció.
2) Investir Mas emetent 2 vots a favor i 8 abstencions. Per a la CUP, aquest escenari traduiria la seva aposta per la independència i un procés constituent i popular però alhora la oposició a les polítiques de CDC. Ha comptat amb 32 vots a favor, 34 en contra i 1 abstenció.
Els quatre escenaris provinents de les assemblees territorials eren:
a) 'Sí' a Mas amb condicions. Ha obtingut 23 vots a favor, 38 en contra i 6 abstencions.
b) 'Sí' a Mas sense acord. Ha tingut 31 vots a favor, 33 en contra i 3 abstencions.
c) Vot directament en contra. Ha comptat amb 34 a favor, 30 en contra i 3 abstencions.
d) Donar llibertat de vot als diputats. Ha estat l'opció amb menys suport, ja que ha comptat amb cap vot a favor, 60 en contra i 7 abstencions.
Segona ronda
En haver obtingut majoria absoluta de vots (situada en 34), les opcions 1 i (c) han passat a la segona ronda, on –votant-les també per separat– s'ha optat per la finalista del secretariat nacional, que es traduiria en 10 abstencions si hi hagués ple d'investidura (que impedirien l'elecció de Mas). Ha obtingut 38 vots a favor, 22 en contra i sis abstencions (sumen 66 perquè un dels delegats no ha votat).Resultats per territorials
A les assemblees territorials hi ha destacat, com ja es va perfilar ahir, el no rotund a Mas de Barcelona (amb 1 representant a favor i 4 en contra), Baix Llobregat (amb cap a favor i 4 en contra), Vallès Occidental (amb 1 a favor i 3 en contra) i País Valencià (amb 1 a favor i 2 en contra). Entre les que defensaven un sí incontestable a Mas hi ha hagut la del Nord-Oriental (amb 6 delegats a favor d'investir i cap en contra), el Vallès Oriental (amb 3 a favor i 1 en contra) i Maresme (amb 4 a favor i 1 en contra).A l'Alt Ter, El Camp i Catalunya Central, que compten amb quatre delegats cadascuna, hi ha hagut empat a 2 delegats a favor i 2 en contra d'investir Mas. A l'Ebre i el Penedès les assemblees s'han decantat cap al no, amb 1 delegat a favor i 2 en contra i 2 a favor i 3 en contra respectivament, mentre que a Ponent l'assemblea s'ha decidit pel sí, amb 3 a favor i 2 en contra.
En total, a les territorials hi havia 29 delegats a favor d'investir Mas i 29 en contra.
Resultats al GAP
El Grup d'Acció Parlamentària és el que ha consolidat el no a Artur Mas. Als 29 vots de les territorials contra Mas se li han sumat els dels membres de les organitzacions En Lluita, Endavant-OSAN, Arran, Lluita Internacionalista, Corrent Roig, Crida Constituent i Coordinadora Obrera Sindical.Per l'acord hi havia Col·lectiu Drassanes i Poble Lliure. Constituents per la ruptura i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans s'han abstingut.