A punt de fer dos mesos de la DANA que va arrasar València el 29 d'octubre i que va provocar almenys 223 morts i abundants destrosses materials, per a aquest diumenge hi ha convocada una nova manifestació per exigir la dimissió del president del País Valencià, Carlos Mazón, per la seva gestió de la catàstrofe. El mandatari del Partit Popular ha estat en el punt de mira durant aquest temps per la seva reacció tardana i perquè el seu govern no va atendre l'avís d'alerta vermella pel temporal que havia emès l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) dies abans. Mazón ha estat també assenyalat pel dinar amb la periodista Maribel Vilaplana al restaurant El Ventorro, que el va mantenir ocupat durant hores aquell dia, si bé ell ha defensat que era amb motius de feina i que estava en tot moment informat i disponible via telèfon per atendre la DANA.
Assetjat per les crítiques de l'oposició i la premsa, amb els carrers de València reclamant la seva dimissió —les manifestacions del 9 i 30 de novembre van aplegar més de 100.000 persones cada una— i fins i tot havent estat qüestionat per part d'alguns companys de partit, al llarg de les setmanes Carlos Mazón ha anat donant a empentes i rodolons un relat de què estava fent aquell fatídic dia en el qual no va arribar fins al voltant de les 19:30 h al Cecopi, el centre de coordinació d'emergències —quan ja hi havia pobles negats—, i en el qual l'avís massiu a la població via mòbils no va enviar-se fins passades les 20:00 h.
En un primer moment, fonts del govern valencià van dir a la premsa que Carlos Mazón el 29 d'octubre cap a primera hora de la tarda era al Palau de la Generalitat seguint i gestionant la DANA, una versió que va quedar ràpidament desmentida. Després, des de la Generalitat es va dir als mitjans el 5 de novembre que el president era en un "dinar privat". El 7 de novembre, el mateix Mazón va assegurar en veure's assenyalat que estava en un "esmorzar de feina", sense donar més detalls, alhora que va desmentir "categòricament" els rumors sobre una suposada celebració d'aniversari. És el mateix que va sostenir en la seva compareixença davant les Corts Valencianes el passat 15 de novembre, a on també va afegir que l'abundant trànsit i la pluja d'aquella tarda van complicar que arribes al Cecopi, situat a 20 quilòmetres de València capital. Quan es va donar la primera reunió d'aquest òrgan d'emergències, cap a les 17:00 h, ell no hi era.
En representació del govern valencià hi era la consellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas, qui, segons el relat que han donat a la premsa autoritats presents en la reunió, va interrompre la sessió en diverses vegades per intentar contactar amb Mazón per telèfon i no va donar ordres clares. Pradas va ser destituïda recentment en la reestructuració de govern que ha impulsat Mazón. El president ha reiterat en diverses ocasions que ell no forma part del Cecopi i que no era necessari en aquelles reunions, si bé ha assegurat que estava informat en tot moment de què passava allà a través de la consellera. Mazón també ha afirmat que va atendre per telèfon el president de la Diputació, Vicente Mompó, i a alcaldes, si bé alguns d'ells han negat que el president fos conscient de la DANA o es mostrés preocupat sobre la qüestió en aquestes converses.
Dinar "de feina" a El Ventorro amb la periodista Maribel Vilaplana
El 8 de novembre, es va conèixer per la premsa que Mazón va dinar aquell dia amb la periodista Maribel Vilaplana al restaurant El Ventorro, proper al Palau, per suposadament oferir-li la direcció de la radiotelevisió pública valenciana, À Punt. La versió oficial que donava la Generalitat i que va ratificar Mazón l'endemà, és que el president estava en una ronda de reunions per cercar professionals del món de la comunicació per incorporar-se a À Punt i que llavors es tractava d'un "dinar privat de feina". "Era un dia de treball amb una agenda de treball. Al matí va haver-hi una agenda de treball, va haver-hi un menjar de treball amb persones i amb gent que no té res a veure amb això. Era un dinar prèviament establert per a parlar del futur de la televisió", va dir Mazón. Aquell dia a aquella hora la seva agenda oficial no contemplava aquesta reunió.
Davant del qüestionament pel vaivé de versions ofertes, que va venir de figures socialistes com el ministre de Transports, Óscar Puente, des dels crítics a l'oposició valenciana o des de la premsa, Mazón —que ha afirmat davant dels periodistes que és "cansat" haver de justificar-se i reiterar les explicacions— ha negat cap canvi de versió sobre els fets. Ho ha reiterat aquest mateix divendres 27 de desembre, quan ha admès que es va reunir amb Vilaplana, igual que el seu equip ho ha fet amb altres professionals. Si bé llavors ha donat una nova argumentació: va ser una reunió en qualitat de president del Partit Popular del País Valencià i "sempre" ha estat així. "Jo no deixo de ser el president de la Generalitat ni del partit", ha apuntat sobre aquesta dualitat.
On és el tiquet del dinar?
També ha afirmat aquest divendres que presentarà el tiquet del dinar, cosa que li reclamen els socialistes valencians des de fa temps, davant del Tribunal de Comptes i amb total "transparència". D'acord amb aquesta versió, el pagament correspondria a la formació política i no a l'administració pública —la Generalitat ha afirmat no tenir el tiquet—. La no presentació del tiquet encara també porta cua. L'oposició li ho retreu i Mazón es defensa. Preguntat pel motiu pel qual no mostra de forma voluntària aquesta factura del dinar ara mateix, Mazón va respondre ahir: "Perquè no hi ha res a ocultar, perquè ja s'ha confirmat, perquè ja està tot i tot segueix el seu curs, i la transparència està marcada en la normativa i no hi ha absolutament cap problema, no hi ha cap canvi de versió ni hi ha res, com alguns intenten traslladar." "Era tothom on havia de ser, complint la seva obligació, i jo estava informat, com qualsevol altre president de comunitat. Altres presidents tampoc no van anar al Cecopi i estaven informats a través dels seus diferents delegats", va concloure.