L'escàndol pels cartells difamatoris d'Ernest i Pasqual Maragall sobre l'Alzheimer estan situant la cúpula d'ERC al centre de la diana, perquè s'ha pogut saber que el partit va intentar tapar aquest escàndol. Segons uns àudios als quals ha tingut accés RAC1, s'ha pogut descobrir que diversos membres del partit van conèixer l'autoria dels cartells quan feia poc que es van penjar (durant la precampanya per a les eleccions municipals del 28 de maig del 2023) i que, a més, van intentar amagar-ho. Els àudios són del febrer d'enguany i s'hi sent el vicesecretari general de comunicació d'Esquerra, Oriol Duran, l'aleshores viceconseller d'estratègia i comunicació del govern, Sergi Sabrià, el fins fa poc cap de comunicació del partit, Tolo Moya, i el gerent i vicesecretari de finances dels republicans, Jordi Roig.
La conversa es remunta al 8 de febrer d'aquest any, quan Oriol Duran acabava de ser designat vicesecretari de comunicació d'Esquerra i Sergi Sabrià, nou viceconseller del Govern. Aquell dia eren conscients que un informe dels Mossos d'Esquadra indicava que els cartells sortien del partit i a la conversa estudiaven com sortirien del pas i evitarien l'escàndol quan tot sortís a la llum. Segons relata l'emissora, el primer a prendre la paraula és Duran, que dona per fet que l'informe policial s'acabarà fent públic i posa de manifest que és molt important poder-hi tenir accés abans, per veure què diu. Sabrià pensa igual i destaca la importància d'anticipar-se a la filtració per conèixer amb detall la informació i, sobretot, per saber com respondre-hi.
Jordi Roig s'afegeix a la conversa i tots tres conclouen que quan sàpiguen a qui apunta l'informe policial, caldrà obrir una investigació interna. Roig, el vicesecretari de finances dels republicans, diu literalment: "Primer l'hem de mirar (l'informe policial) i veure què diu. Si hi surten noms, el que ha de fer el 'compliance' és cridar-los. Què dirà? Doncs depèn de qui sigui. Si mantenim el tallafoc o no mantenim el tallafoc". El terme 'compliance' és el compliment normatiu, i fa referència a l'àrea específica d'una companyia que s'encarrega d'identificar, assessorar, monitoritzar i alertar dels riscos en què pot incórrer una empresa, pública o privada, per vetllar pel compliment estricte de la legalitat, en aquest cas del partit.
La denúncia de Maragall
Ernest Maragall, candidat a l'alcaldia d'ERC quan van aparèixer els cartells la nit del dijous 9 de març del 2023, va anunciar dos dies després dels fets que presentaria una denúncia als Mossos d'Esquadra. Precisament, sobre aquesta denúncia parlen els protagonistes dels àudios que, a banda de discutir quina és la millor manera de reaccionar quan l'escàndol es conegui, parlen de visitar Ernest Maragall per demanar-li perdó. Sembla que el dia de la conversa (8 de febrer), Sabrià tenia molt assumit que Ernest Maragall s'enfadaria molt, però alhora confiava que un cop s'expliquessin i es disculpessin ell acabaria retirant la denúncia i la investigació policial no veuria la llum.
L'estratègia
L'estratègia de Duran, Sabrià, Moya i Roig era presentar-se davant Maragall amb un cap de turc, que a la conversa expliquen que serà un dels joves de l'Anoia que va penjar els cartells. Ells parlen d'un "Pol", però després es decanten més pel "Víctor", sigui com sigui, Oriol Duran deixa clar que el mort l'hi carregaran a un dels dos. El mateix Duran explica com el partit s'adreçarà a Maragall: "Aquests nois fan cosetes i funcionen (es refereix a les contracampanyes). Però els "tius se vienen arriba", afegeix. Per tant, Duran deixa clar que, en el cas dels cartells difamatoris, els nois van actuar pel seu compte. I per això remarca a un dels altres tres: "Ho has de carregar sobre en Pol i t'has de disculpar, però tu l'hi carregues a en Pol".
Segons el que explica l'emissora que es desprèn dels àudios, és que la campanya seria obra dels joves de l'Anoia i no de la cúpula de comunicació del partit. Ho deixa molt clar en un altre moment de la reunió l'aleshores director de Comunicació, Tolo Moya, que proposa explicar-ho així mateix a Ernest Maragall. De fet, el vicesecretari de Finances, Jordi Roig, s'expressa en la mateixa línia, dient que "això no ho hem organitzat, però ha passat". La conversa del 8 de febrer també revela que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, estava al corrent del cas, perquè, segons diu Sabrià, el mateix Maragall li ho havia explicat a Aragonès.
Les primeres conseqüències
Aquest dimecres s'ha fet pública aquesta nova informació, però arran d'aquests escàndols el partit ja ha començat a prendre mesures. Divendres, ERC va decidir suspendre de militància temporalment dos dels quatre membres del partit que considera implicats en el cas dels cartells contra els Maragall. El responsable de compliment va enviar l'informe a l'executiva, que el va acceptar i elevar al Consell Nacional. Dels quatre membres implicats, ERC ja n'ha suspès dos de militància, de manera temporal. I, per a un d'aquests, en planteja l'expulsió definitiva. Aquest darrer es tracta del cas "molt greu", i l'altre suspès temporalment té una falta "greu", i se'l pot suspendre durant un màxim de dos anys. Als altres dos, el partit en proposa una sanció "lleu" i amb una advertència. Els quatre implicats són un militant de l'Anoia, Tolo Moya, Sergi Sabrià i Marc Colomer.