El president de la Generalitat, Pere Aragonès, els expresidents Quim Torra i Artur Mas i l'entorn de Carles Puigdemont van ser víctimes, al costat de més de 60 líders independentistes, del sistema de ciberespionatge Pegasus, que només poden comprar governs, segons una informació de The New Yorker. Per la seva banda, Amnistia Internacional (AI) ha demanat aquest dimarts a les institucions europees investigar a fons l'ús del programa de ciberespionatge Pegasus i ha instat el govern espanyol a aclarir si l'ha utilitzat per fer seguiment de polítics, activistes i periodistes. Però què en sabem d'aquest programa d'espionatge que, teòricament, només poden comprar els governs?.
Pegasus és el nom d'un programa espia desenvolupat per la companyia israeliana NSO que només poden comprar els governs i les forces i cossos de seguretat. L'any 2019, el mòbil del president del Parlament, Roger Torrent, i el d'altres líders independentistes va ser objectiu d'aquest programa d'espionatge que es fa servir per "combatre el crim i el terrorisme". Segons The Guardian, la intrusió al telèfon mòbil del president del Parlament es va poder dur a terme gràcies a un error de seguretat de Whatsapp que va permetre introduir el programa Pegasus a uns 1.400 terminals de tot el món. Així és com funciona el programa israelià Pegasus, també responsable d'altres escàndols d'espionatge internacionals.
Què permet fer?
Pegasus permet escolta converses, llegir missatges, accedir al disc dur, fer captures de pantalla, revisar l'historial de navegació i activar per control remot la càmera i el micròfon dels dispositius infectats i funciona, fins i tot, amb missatges i trucades de veu xifrades. L'empresa NSO assegura als seus clients que és capaç d'extreure totes les dades d'una persona dels núvols d'Apple, Google, Facebook, Amazon i Microsoft.
Com s'infecta el telèfon?
El programa, altrament dit malware, aprofita els errors de seguretat de Whatsapp per entrar als telèfons i, segons la companyia, l'atac comença a través d'una trucada perduda de vídeo "que no requeria resposta". Ara bé, la infecció, per exemple, del terminal del president Pere Aragonès va ser a partir de dos enllaços de notícies, un de La Vanguardia , i l’altre, de Crónica Global. Un cop dins del telèfon, Pegasus esborra el seu rastre, tot i que amb esforç i recursos es poden trobar pistes. En alguns casos, no sempre, es pot arribar a saber quins continguts han espiat, i també es pot saber des d’on s’ha extret la informació.
L'independentisme, indignat
La informació de The New Yorker, amb dades obtingudes pel laboratori The Citizen Lab, ha indignat l'independentisme català, fins al punt que Aragonès i el seu Govern en ple compareixeran avui dimarts a la tarda al Palau de la Generalitat per valorar aquest "espionatge massiu" mentre que Puigdemont i Junqueras oferiran, al costat d'altres dirigents, una roda de premsa al Parlament Europeu per anunciar les mesures que adoptaran sobre aquest tema. Segons The Citizen Lab, un grup d'experts en ciberseguretat de la universitat de Toronto (Canadà), el telèfon d'Aragonès va ser infectat quan era vicepresident en el Govern liderat per Torra, qui al seu torn va ser víctima de Pegasus durant el seu mandat, mentre que en el cas d'Artur Mas ho va ser quan ja havia deixat la Generalitat.