En la segona reunió del Consell Executiu presidit per Salvador Illa, el Govern ha aprovat aquest dimarts fins a 32 nous alts càrrecs que ocuparan llocs de poder dins les setze conselleries, el popularment conegut com a sottogoverno, tot i que alguns d'ells ja havien anat transcendint durant les últimes setmanes i ara han quedat confirmats. Aquests nomenaments arriben després de les primeres polèmiques pel nomenament de Yolanda Collboni, germana de l'alcalde de Barcelona, com assessora al departament de Presidència, i de la parella de Sílvia Paneque, Alfons Jiménez, com a cap de gabinet de la seva conselleria, tot i que aquest finalment ha acabat renunciant al càrrec. 

Departament de Presidència

L'advocada Eva Giménez serà la número 2 del conseller Albert Dalmau com a secretària general de la conselleria. El fins ara alcalde de Pineda de Mar, càrrec que ocupava des del 2007, Xavier Amor, ha estat nomenat secretari de Governs locals i de relacions amb l'Aran; el que havia estat primer tinent d'alcalde de Núria Marín a l'Hospitalet fins al juny, quan va dimitir amb ella, Francesc J. Belver com a director general d'Administració Local; la madrilenya Mònica Belinchón, que havia format part del gabinet de presidència del govern espanyol entre 2018 i 2021 en diferents càrrecs, com a directora general d’Anàlisi i Prospectiva; Martina Garcia Frontera, com a directora de Relacions Institucionals i amb el Parlament. També s'ha aprovat el nomenament de la periodista Cristina Farrés, germana de l'alcaldessa de Sabadell, com a directora general de Comunicació del Departament. 

Departament d'Economia i Finances

En el cas del departament d'Economia, amb la consellera Alícia Romero al capdavant amb l'objectiu marcat de tenir pressupostos pel 2025, s'han aprovat el nomenament del fins ara alcalde de Palafrugell Juli Fernández Iruela  (també ha passat pel Parlament de Catalunya i el Congrés com a diputat) i de Francesc Trillas com a secretari general del departament i secretari d'Afers Econòmics i Fons Europeus, respectivament. 

Departament d'Interior 

El de Josep Lluís Trapero com a director general de la Policia, avançat per Salvador Illa durant la campanya electoral i confirmat per la consellera del ram Núria Parlon en les últimes hores, és un dels noms més destacats aprovats pel Consell Executiu. Per altra banda, el biòleg Tomás Carrión, que havia treballat amb Parlon a l'Ajuntament de Santa Coloma com a director de Seguretat Ciutadana, Espai Públic i Medi ambient al consistori, serà el número 2 de la conselleria com a secretari general del departament. Parlon també s'ha emportat el seu tinent d'alcalde Esteve Serrano com a cap de gabinet. 

Departament de Justícia

En el departament comandat per Ramon Espadaler, Maite Casado exercirà com a secretària general. Des del 2019, ha estat gerent de Seguretat, Prevenció i Convivència a l'Ajuntament de Barcelona, sota les ordres del regidor Albert Batlle, també membre d'Units per Avançar, com Espadaler. Elena Pérez Fernández, que també treballava a l'Ajuntament de Barcelona com a directora de Serveis de Gestió i Relacions Laborals, serà secretària de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima. 

Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica

En el cas del súper-departament liderat per la també portaveu Sílvia Panque, s'ha aprovat el nomenament de l'històric diputat del PSC (no va anar a les darreres llistes a les eleccions al Parlament) Jordi Terrades com a secretari general. Manel Nadal, germà de Quim Nadal, històric alcalde socialista de Girona que en l'última legislatura ha exercit com a conseller de Recerca i Universitats en el Govern d'ERC, ha estat nomenat secretari de Mobilitat i Infrastructures, amb el focus posat sobre el traspàs de Rodalies. No és el primer cop que ocupa aquest càrrec. Ja ho va ser durant els dos tripartits. Jordi Sargatal serà secretari de Transició Ecològic; Víctor Puga de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana, i Lídia Guillen d'Habitatge. 

Departament de Salut 

Narcís Pérez, fins que des del 2015 era responsable de l’àrea jurídica del Consorci Parc de Salut Mar de Barcelona (la consellera Olga Pané n'era la gerent) serà el secretari general del departament. Esteve Fernández, el secretari de Salut Pública i Montserrat Figuerola presidenta de l'Institut Català de la Salut (ICS). 

Departament d'Educació i Formació Professional

Teresa Sambola, Josefa Beltran i Josep Maria Garcia Balda acompanyaran a la nova consellera Esther Niubó com a secretària general,  secretària de Polítiques Educatives i director general de Professorat i Personal de Centres Públics, respectivament. 

Departament de Drets Socials i Inclusió

Raúl Moreno, que en la passada legislatura va exercir com a portaveu adjunt al Parlament i és secretari nacional de Polítiques Socials del PSC, serà el secretari general del Departament, amb la consellera Mónica Martínez al capdavant. 

Departament d'Empresa i Treball

Pol Gibert, primer tinent d'alcaldessa a Sabadell, exercirà com a secretari general d'aquesta conselleria, on Illa ha fixat Miquel Samper com a titular. Tant Gibert com Moreno van ser escollits diputats el passat 12 de maig, però després de conèixer que serien nomenats secretaris generals dels seus respectius departaments van renunciar al seu escó. 

Departament d'Igualtat i Feminisme 

Amb Eva Menor al capdavant, Sònia Guerra serà la secretària general d'aquest departament que es va crear durant la passada legislatura. 

Departament d'Unió Europea i Acció Exterior

El conseller Jaume Duch, que fins que va ser elegit per Illa era portaveu del Parlament Europeu, ha escollit Lorena Elvira Ayuso, que des del 2018 era cap de Gabinet Tècnic al departament d'Educació, com a secretària general. 

Departament d'Esports

Aquesta conselleria de nova creació liderada per Beni Álvarez, tindrà Abel García, portaveu del PSC a l'Ajuntament de Berga, com a secretari general. Carme Bastida serà directora del Consell Català d'Esports. 

Departament de Cultura

La consellera Sónia Hernández ha escollit el museòleg i gerent de l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural, Josep Maria Carreté, com a secretari general del departament. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!