Pocs minuts després que el Tribunal Suprem confirmés que no aplicarà la llei d'amnistia als consellers condemnats per malversació durant el judici del procés, Jordi Turull, un dels principals damnificats ha reaccionat a aquesta decisió del tribunal presidit per Manuel Marchena. Ho ha fet sense sorpreses i retraient a la sala que hagi trigat gairebé tres mesos (tot i que l'agost és inhàbil) a resoldre els recursos presentats per ell mateix, Junqueras, Dolors Bassa i Raül Romeva. "Ja era hora! Ho han endarrerit tant com han pogut. No n’esperàvem res de bo d’aquests jutges de La Toga Nostra que fan de legisladors, de tertulians, d’agitadors polítics i de justiciers. Fan de tot menys aplicar la llei com els correspondria", ha escrit a les xarxes després que es conegués la decisió del Suprem. Més tard, Oriol Junqueras, també ha reaccionat a aquesta notícia a través d'una piulada: "Un cop més, el poder judicial actua per sobre de la democràcia, i vulnera la llei d'amnistia. No deixarem de lluitar des de totes les instàncies per defensar i guanyar els drets civils que avui ens neguen a alguns, però que han de ser conquestes per a totes i tots".
Aquest dilluns, el Tribunal ha sostingut que no pot aplicar la norma a Junqueras, Turull, Bassa i Romeva perquè es van enriquir. Aquest fet implica que es mantenen les seves inhabilitacions per ser càrrecs públics fins al 2030 i 2031 i, per tant, no es podrien presentar a eleccions. Amb tot, la magistrada Ana Ferrer, en un vot particular, ha reiterat que amb aquesta interpretació feta pels seus cinc companys del tribunal es va en contra de la voluntat del legislador i es deixa "buida de contingut la llei". Després que el Suprem hagi confirmat que no els aplicarà la llei, els exconsellers poden demanar empara al Constitucional, un tribunal que ja té sobre la taula la qüestió d'inconstitucionalitat contra la llei d'amnistia presentada per l'alt tribunal espanyol per un cas de desordres públics, a més dels recursos del PP presentant aquest setembre. En una piulada, ERC ha avançat la seva intenció de presentar un recurs d'empara: "Anirem fins al final per garantir que recuperin tots els drets polítics".
La petició de Turull
A principis de juliol, Turull va presentar un recurs de súplica contra la decisió del Suprem En l’escrit, l’advocat Jordi Pina en nom de Turull demanava a l’alt tribunal espanyol que es formi una sala “amb nous magistrats”, ja que la que li ha denegat l’amnistia -formada per sis magistrats i presidida pel magistrat Manuel Marchena- “ha usat raons polítiques per mantenir la persecució penal” de Turull. Pina sosté que no hi ha cap impediment legal ni material per no fer-ho i recorda que ja té dues demandes al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per vulneració de drets polítics del secretari general de Juns per part de l'alt tribunal espanyol.
Des del PSC, la viceprimera secretària, Lluïsa Moret, ha reclamat que s'apliqui la llei d'amnistia que va sortir del Congrés "tan aviat com sigui possible", ja que això "contribuirà a la normalització" de la situació política a Catalunya. “Des del respecte absolut a decisions judicials, un cop més reiterar la nostra demanada explícita que es compleixi la llei", ha insistit en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva del partit, on ha insistit que el partit socialista va adquirir un compromís amb aquest tema i treballarà "intensament" perquè s'implementi la llei.