El retorn de Carles Puigdemont, 2.775 dies després del seu exili a Waterloo, acompanyat de milers de ciutadans que han escoltat i respost a la crida de les entitats independentistes, i la seva posterior desaparició després de pronunciar un discurs a l’Arc de Triomf, està sent objecte de seguiment immediat dels mitjans de comunicació de l’estat espanyol, però també se segueix amb molta atenció per part dels mitjans internacionals. El diari britànic The Guardian obre la seva edició digital amb un directe que segueix minut a minut l’actualitat de la caça i recerca de Puigdemont per part de les forces policials. “Tancament de carreteres establert per a la recerca policial del separatista Carles Puigdemont després del seu retorn a Barcelona”, titula la peça informativa el diari del Regne Unit, dins del que s’ha batejat com a operació Gàbia. Com a subtítol, subratlla que “el Tribunal Suprem espanyol va confirmar l’ordre de detenció malgrat la llei d’amnistia que va oferir el primer ministre del país al maig”.

🔴 Última hora de Puigdemont, DIRECTE | Reaccions al seu retorn a Catalunya

 

En la informació interior, el rotatiu britànic es fa ressò que Puigdemont va anunciar el seu retorn a Espanya amb un missatge de vídeo el dia anterior, en el qual destacava les condicions democràtiques anormals que li impedien assistir-hi lliurement i criticava la manca d'aplicació de la llei d'amnistia recent que, encara que aprovada per als implicats en els referèndums del 2014 i del 2017, no el protegeix a ell ni a altres acusats de malversació de fons públics. També diu que el seu retorn i possible arrest "podria complicar la situació per al govern de Pedro Sánchez, que va aprovar la llei d'amnistia com a concessió als partits separatistes per assegurar el seu retorn al poder".

'The Guardian'
'The Guardian'

Politico ha destacat que "Barcelona està blindada" per l'operació Gàbia dels Mossos d'Esquadra, que ha provocat el tall de les principals carreteres catalanes. El diari digital assegura que la policia catalana ha llançat una "caça a l'home" per trobar Carles Puigdemont, que va començar després que “el líder separatista pronunciés un discurs abans de desaparèixer”.

Político
'Político'

També The Times recull en la seva portada digital que “la policia bloqueja la sortida de Barcelona a la recerca de Carles Puigdemont”, i explica que “el separatista català corre el risc de ser detingut per l’intent d’independència del 2017 quan torna a Espanya amb l’esperança d’interrompre la investidura de Salvador Illa com a cap del Parlament autonòmic de Catalunya”.

'The Times'l
'The Times'

La BBC també li ha concedit una significativa importància informativa i obre la seva portada digital amb la "caça policial a Puigdemont", amb el títol: "La policia persegueix l'exlíder separatista català després d'haver tornat de l'exili".

BBC
'BBC'

El nord-americà The New York Times també titula: “Desafiant l’ordre d’arrest, Carles Puigdemont retorna a Espanya”, i en el subtítol recull que “grans multituds van saludar l’antic líder regional, que viu a l’exili autoimposat des d’una candidatura fallida per la independència del 2017. Malgrat una nova llei d’amnistia, encara podria ser detingut”. 

The New York Times
'The New York Times'

Un altre mitjà dels Estats Units, The Washington Post, també recull la notícia en la seva edició digital amb el títol: "El líder català Puigdemont torna a Espanya després de set anys i corre el risc de ser arrestat".

The Washington Post
'The Washington Post'

A França també està sent notícia el retorn i posterior desaparició de Carles Puigdemont. Le Figaro ha fet una primera notícia en la qual titulava: "L'independentista Carles Puigdemont torna a Catalunya després de set anys d'exili", amb un subtítol que explicava que "qui va intentar la secessió el 2017 continua sent objecte d'una ordre d'arrest malgrat la llei d'amnistia negociada pel primer ministre socialista Pedro Sánchez”. Posteriorment, ha fet una altra informació recollint que el president a l’exili “és buscat activament per la policia després del seu retorn a Barcelona”, i que Puigdemont “és sospitós d’haver fugit en el seu retorn a Barcelona aquest dijous al matí, després de set anys d’exili passats a Europa”.

Le Figaról
'Le Figaro'

Per Le Monde, "Carles Puigdemont, líder independentista català, objecte d'una ordre de detenció, fuig després d'una breu compareixença a Barcelona". El rotatiu francès destaca també que "el líder independentista, objectiu d'una ordre de detenció pel seu paper en l'intent de secessió del 2017, va pronunciar un discurs a Barcelona, abans de desaparèixer, esquivant un extens cos policial".

'Le Monde'
'Le Monde'

També a Alemanya s'està parlant del cas en les portades. El Frankfurter Allgemeine Zeitung, titula: "El separatista Puigdemont torna a Espanya". Mentre que el servei federal alemany Deutsche Welle també es fa ressò dels successos de Barcelona a la seva edició europea i destaca que la policia ha activat l'operació Gàbia, segellant les carreteres.

Frankfurter Allgemeine
'Frankfurter Allgemeine'

Més lluny, la plataforma qatariana Al Jazeera, també porta Puigdemont a la seva portada, i explica: "L'exlíder català Puigdemont va tornar a Espanya malgrat la por de ser detingut". I l'agència de notícies pública russa, TASS, recull que Puigdemont "s'ha arriscat a una detenció" tornant a Espanya.

Aljazeera
'Al Jazeera'

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!