La gran sorpresa de les eleccions europees del juny passat va ser la formació de l'agitador d'extrema dreta Alvise Pérez, Se Acabó la Fiesta (SALF). La irrupció d'aquesta formació, que s'havia gestat als espais ultradretans d'internet, a l'escenari polític ha aixecat polseguera. Ara, amb els resultats electorals assentats, el darrer estudi del CIS serveix per fer un perfil dels votants d'Alvise, el qual confirma que el vot a l'extrema dreta és majoritàriament masculí.
El 70% dels votants de SALF són homes de menys de 44 anys i gairebé la meitat és menor de 34 anys. Alvise s'ha establert a internet com un agitador d'extrema dreta a les xarxes socials i és on hi ha seduït la majoria dels seus votants. Segons les dades del CIS, el 62% dels que el van votar responen que es van informar principalment a través de les xarxes socials. Aquestes xifres se situen molt lluny de la resta de formacions de tot l'espectre ideològic. Per exemple, el 32% dels votants de Vox s'han informat a les xarxes i el 31% de Podemos.
D'entre totes les xarxes, on Alvise s'ha fet més fort és al seu canal de Telegram, un feu particular on Alvise fa propaganda i al qual van recórrer la meitat dels que el van votar. A més, un quart dels votants de SALF també tenen una gran presència a TikTok. A trets generals, són usuaris molt actius en el consum de continguts a les xarxes socials.
D'on surten, aquests votants?
Si bé gran part dels votants d'Alvise surten d'internet, què votaven anteriorment? Segons les dades del CIS, el 47% dels votants de SALF havia votat Vox a les darreres eleccions generals i al voltant del 20% el PP. Una bona part, el 14%, es van quedar a casa a les passades generals, és a dir, que va mobilitzar a un cert nombre d'abstencionistes. Tot i això, es perfila com a rival de Vox.
Què pensen els votants de SALF?
Malgrat que molts votants d'Alvise venen de votar Vox, obertament d'extrema dreta, la gran majoria es defineixen com més centristes ideològicament que el partit de Santiago Abascal i el PP. En plantejar als entrevistats com se situen a si mateixos en una escala ideològica en què 0 és l'extrema esquerra i 10 l'extrema dreta. La mitjana dels adeptes a Pérez és del 6,24. Això vol dir una autoubicació més centrista que la dels votants del PP (7,22) i de Vox (7,89). Preguntats per què van triar SALF, els votants d'Alvise esquiven les qüestions ideològiques i apunten simplement al fet que "calia un canvi".